Jelenlegi hely

Mit kell tudni a coeliakiáról? 5. rész

Hozzátáplálás – glutén tartamú ételek bevezetése

A csecsemő egyetlen és legfontosabb tápláléka az anyatej. Az élete első fél évében nincs is más táplálékra szüksége a kisbabának. 6 hónapos kor környékén, viszont indokolt a hozzátáplálást elkezdeni. Ez egy rendkívül érzékeny időszak  a kisbaba életében és nagy jelentőséggel bír a különböző ételek bevezetésének időpontja a későbbi allergiák szempontjából. Egy 2010-es kutatás most pontosan kiderítette, hogy a címben említett glutént pontosan mikor érdemes bevezetni a csecsemő étrendjébe.

 

Glutént  a búza, a rozs,  az árpa és a vadrizs tartalmaz. Bevezetésüknek jelentősége azért nagyon fontos, mert a jó időben történt „első találkozás” csökkenti a lisztérzékenység kialakulásának kockázatát.  Európában a lakosság 1%-a lisztérzékeny és bár ez az autoimmun betegség is genetikai hátterű de számos tanulmány rámutatott arra, hogy a glutén bevezetésének időpontja, mennyisége és szoptatással való összefüggése is szerepet játszik a kialakulásában.

Lássuk mire jutott a 2007-ben kezdett követéses vizsgálat:

Kockázatot növeli ha:
  • a glutén tartamú gabonákat 4 hónapos kor előtt adták
  • ha egyszerre nagy mennyiségben történt bevezetésre
  • ha 7 hónapos kor után találkozott először gluténnel
 
A kockázatot csökkenti:
  •  a glutén bevezetésekor és még azt követően is tartó szoptatás
 
Mit jelent ez a gyakorlatban?

Mivel 6 hónapos korig csak anyatejet kap a kisbaba és 7 hónapos koráig találkoznia kell az emésztőrendszernek kis mennyiségben gluténnel is, ezért 6 hónapos kortól kezdve naponta egy fél háztartási kekszet érdemes becsempészni a babák szájába.  /anyetejjel keverve, pépesen/ Ilyekor még nem az cél, hogy egy étkezést kiváltsunk ezzel, csak az ismerkedés, rizikócsökkentés. Nagyobb volumenű étkezésekre még sokáig a gluténmentes gabonák adják a fő alapanyagot: kukorica, hajdina, köles, rizs, amarant, sárgaborsó liszt, burgony és burgonya liszt. Az ezekből készült kásák, zöldséggel, gyümölccsel színesítve, ízesítve még sokáig lehetnek a kicsik kedvelt első ételeik, amikkel lassan-lassan helyettesíteni lehet egy-egy szopit.

A cikk létrejöttében Bangó Krisztina, a Debrecenimami dietetikus szakértője volt segítségünkre, aki a hivatalos álláspont szövegében szereplő információkat érthetővé tette számunkra.
 

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
11 dolog, amire az utazás tanított

12 dolog, amire az utazás tanított

Szélesebb látókör, inspiráció, problémamegoldás, mélyülő önismeret, újabb nézőpontok… Minden utazás tanít valamit.
Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

A legtöbb anyuka jól tudja: kevés az idő, mégis szeretnénk csinosan, kényelmesen és egyedien öltöztetni magunkat és a családot. Sokunknak fontos a fenntarthatóság is, ezért a kinőtt vagy megunt ruhák átalakítása, javítása és újravarrása sokkal vonzóbb, mint a kidobás. És hát valljuk be… egy kis kreatív varrással tényleg pillanatok alatt csodát lehet tenni.
Ugrás az oldal tetejére