Jelenlegi hely

Nyűg vagy segítség? Fókuszban a táplálkozási napló

Hallottál már a táplálkozási naplóról? A táplálkozási vagy más néven étkezési napló egy olyan jegyzet, amiben pontosan vezeted, hogy mikor mit és mennyit ettél-ittál a nap folyamán.
Mikor érdemes táplálkozási naplót vezetni? 

Étkezéseink rögzítése több szempontból is ajánlott, és  a dietetikusok is előszeretettel kérhetnek Tőled ilyet, hogy pontosabb képet kapjanak a táplálkozási szokásaidról. 

Ha napközben folyamatosan vezeted – vagy a nap végén nyugiban leírod – az aznap elfogyasztott étel és ital mennyiségét, akkor szembesülsz csak igazán azzal, hogy mennyi és milyen nyersanyagot, ételt – ezáltal energiát és tápanyagokat – vettél magadhoz. 

Ha fogyni szeretnél, a napló segítségével számolhatod ki, hogy mennyi kalóriát vittél be a nap folyamán. Cukorbetegség vagy inzulin rezisztencia esetén pedig az étkezések szénhidrátottartalmát tudod követni, egyben memorizálni is azt.

Az étkezések után jelentkező panaszokat (pl. puffadás, hasmenés, fejfájás, bőrtünetek) is rögzítheted a naplóban, ami azért jó, mert így könnyebb lesz kapcsolatot találni az elfogyasztott élelmiszer és a kialakult tünet között.
Természetesen a diagnózis pontos felállításához majd a dietetikusi konzultáció mellett egyéb más vizsgálat(ok)ra is szükséged lesz. 



 

Hogyan vezesd naplódat?
Ha megbarátkoztál a gondolattal és kellően eltökélt vagy, hogy időt szakíts az étkezések pontos leírására, akkor már csak tollra és egy füzetre van szükség.

Amit mindenképp le kell jegyezned:

  • mikor, mit (minőségi jellemzőkkel együtt, pl.: “teljeskiőrlésű”, “zsírszegény” vagy pontos márkamegnevezés) és
  • mennyit (pl.: g, dl, darab) ettél, illetve
  • mennyi és milyen folyadékot ittál a nap folyamán.

Fontos, hogy mindent írj le, és legyél őszinte. Ha több csokit ettél a kelleténél, azt se titkold el! 

Kinek nyújt információt a táplálkozási napló?
Természetesen Neked, hogy tükröt kapj táplálkozási szokásaidról. Emelett nekünk dietetikusoknak is, hiszen táplálkozási szokásaidba belelátva, szaktudásunkkal segíteni tudunk, hogy korrigálhasd azt.

Legyen szó bármely táplálkozással összefüggő betegségről (pl. cukorbetegség, vese-, gyulladásos bélbetegség, táplálékallergiák és intoleranciák), normálistól eltérő laborparaméterről (pl.: koleszterin, triglicerid, húgysav), vagy átmeneti állapotról (terhességi cukorbetegség), a dietetikussal való konzultációra érdemes már naplóval érkezni, hogy a tanácsadás sokkal személyreszabottabb legyen.

Hidd el, a rászánt idő biztosan megtérül. 
 

Nagy Nóra Zsófia
dietetikus
Istenhegyi Géndiagnosztikai Klinika (Budapest)
Fb. oldal: Táplálkozz okosan

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
11 dolog, amire az utazás tanított

12 dolog, amire az utazás tanított

Szélesebb látókör, inspiráció, problémamegoldás, mélyülő önismeret, újabb nézőpontok… Minden utazás tanít valamit.
Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

A legtöbb anyuka jól tudja: kevés az idő, mégis szeretnénk csinosan, kényelmesen és egyedien öltöztetni magunkat és a családot. Sokunknak fontos a fenntarthatóság is, ezért a kinőtt vagy megunt ruhák átalakítása, javítása és újravarrása sokkal vonzóbb, mint a kidobás. És hát valljuk be… egy kis kreatív varrással tényleg pillanatok alatt csodát lehet tenni.
Ugrás az oldal tetejére