Jelenlegi hely

Epres nyalánkságok kezdő gyerekszakácsoknak

Lassan itt a nyári szünet, talán nektek sem kell már annyit tanulnotok és marad időtök kicsit ügyeskedni a konyhában. Szeretnék három olyan receptet mutatni, melyek mind olasz eredetűek és én most epres ízesítéssel készítettem.

Szerintem ezt a gyümölcsöt minden gyerek szereti és meg fogjátok látni, mindegyik elkészítése nagyon egyszerű. A nyári szünetben nyugodtan kipróbálhatjátok, de ha anyukátok készíti, biztosan örülni fog annak, hogy gyorsan elkészíthető finomságokkal lephet meg benneteket.
 

Epres granita
 

Lehet, hogy még sosem hallottad ezt a nevet?  És ha azt mondom jégkása? Na így már biztosan tudod, csak Olaszországban granitának hívják. A felnőttek alkohollal fogyasztják, mi pedig anélkül, finom friss gyümölcsből. Az elkészítése nagyon könnyű, a leturmixolt gyümölccsel, cukorral ízesített vizet kell lefagyasztani, így csak türelem és idő kérdése, hogy elkészítsd a saját házi jégkásádat!
 

Hozzávalók:
 

  • 800g eper
  • 5 púpozott evőkanál cukor
  • 150 ml vízzel
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. Tisztítsd meg az epret és mérettől függően vágd negyedekre vagy félbe
  2. Tedd az egészet egy edénybe, majd szórd rá a cukrot és keverd jól össze.
  3. Hagy egy órát állni, hogy kiengedje a levét.
  4. Öntsd hozzá a vizet és a citrom levét, majd botmixerrel turmixold össze.
  5. Egy szűrőn nyomkodjuk át a pürét, hogy a magok fennmaradjanak.
  6. Az egészet simítsd egy nagyobb tányérra vagy tálcára, ami még befér a fagyasztóba.
  7. Tedd be a mélyhűtőbe egy órára, és amikor a jégkristályok kezdenek kialakulni, keverd jól át. Tedd vissza újabb 30 percre majd keverd meg újra.
  8. Kanalazd pohárba és máris tálalható

Ha többet készítettél, mint amennyi egyszerre elfogy, nem kell megijedni, legközelebb vedd ki a hűtőből és hagyd egy picit állni. Pár perc olvadás után újra keverhetővé válik, és már eheted is.



Epres panna cotta
 

A panna cotta is olasz édesség, egy olyan főzött krém, amiben zselatinnal sűrített tejet vagy tejszínt ízesítenek kávéval, rummal, vaníliával vagy gyümölccsel és szépen megformázzák.

Én eperrel próbáltam ki, szerintem az eper és a tejszín párosítása az egyik legfinomabb édesség!
 

Hozzávalók:

  • 800 gr eper
  • ½ csésze tej
  • 1 csomag zselatin
  • 2 csésze tejszín
  • ¼ csésze barnacukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • tonkabab a fűszerezéshez de enélkül is finom
  • tejszínhab a tálaláshoz


Elkészítés:

  1. A megtisztított epret botmixerrel pürésítsük simára.
  2. Egy szűrőn nyomkodjuk át a pürét, hogy a magok fennmaradjanak.
  3. Öntsük a tejet egy nagyobb edénybe, és főzzük össze a zselatinnal.
  4. Öntsük hozzá az eperpürét, a tejszínt, a cukrot és a vaníliát, majd kevergessük amíg a cukor feloldódik
  5. Reszelhetünk bele tonkababot, különleges, finom ízt ad az epernek
  6. Osszuk szét 8 kis formába,  majd tegyük hűtőbe 3-4 órára. 
  7. Tejszínhabbal, eperrel tálaljuk.

Epres tiramisu
 

Nagyon szeretem a tiramisut,  és ez az epres változat talán még finomabb is, hisz az eredeti receptben kávé van, amit nem minden gyerek szeret.
 

Hozzávalók:

A sziruphoz:

  • 25 dkg eper
  • 1 narancs frissen facsart leve és fél narancs héja
  • 3 ek cukor
  • 2,5 dl víz
     

A krémhez:
 

  • 4 dkg habtejszín
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 tojássárgája
  • 4 ek porcukor

 

Az összeállításhoz:

  • 30-40 dkg eper
  • 1 csomag babapiskóta

Elkészítés:

  1. A mascarponét egy keverőtálba kanalazzuk, hogy szobahőmérsékletűvé váljon.
  2. A sziruphoz a felszeletelt epret (pár szemet meghagyunk a dekorációhoz) a többi hozzávalóval kis lábosba tesszük, és addig forraljuk gyöngyöztetve, amíg az eperszeletek teljesen megpuhulnak.
  3. Összeturmixoljuk, és félretesszük, amíg lehűl
  4. A krémhez a tejszínből lágy habot verünk
  5. A szobahőmérsékletű mascarponét kikeverjük a tojássárgájával és a porcukorral, majd összeforgatjuk a felvert habbal.
  6. A poharak aljára eperszeleteket helyezünk el, erre jön egy kevés mascarpone-s krém és néhány darab szirupos babapiskóta, majd megismételjük a rétegezést. Tálalásig a hűtőbe tesszük és tálalás előtt friss eperrel, kakaóporal vagy fahéjjal díszítjük.

Jó étvágyat!

Hegedűs Hanga 10 éves a Konyhafőnök Junior nyertese

  Gyere és tarts velem a Facebookon is! 

 

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére