Jelenlegi hely

Őszi maszatoló Feladatok Mankával otthonra

Újra itt a csodás színekben pompázó ősz és megannyi kalandra hívja a családot a természetbe. Ragadjátok meg a napsütötte napokat és fedezzétek fel a természetet, de ha mégis esőre fordulna az idő, akkor se búslakodjatok, mert rengeteg móka valósulhat meg a négy fal között is. Ebben igyekszem most a segítségetekre amolyan Mankás Maszatoló módon.

Először is újra és mindig fontos szót ejteni arról, hogy mire figyeljetek a Maszatoló alatt!

 • Kifejezetten 6 hónapos kórtól mindig és minden körülmények között felnőtt jelenlétében vegyetek részt maszatoló jellegű foglalkozásokon
 • Különös figyelmet fordítsatok a különböző lehetséges allergén anyagokra – figyeljetek pl. arra, ha valamit színeztek mit tartalmaz az adott ételszínező.
 • Életkori sajátosság, hogy 0-2 éves kor között a kisgyermekek mindent a szájukba tesznek, ezért is szükséges az állandó felügylet, hogy megelőzzük az esetleg balesetteket. Ez minden más helyzetben, ennyi idős gyermekek esetében nem is szabadna másképpen lennie!

Miért fontos a maszatolás? Mikortól javaslott? Miért is jó?

 • Csupa móka, kacagás és izgalom. Hát nem ez a legjobb módja a tanulásnak? Naná!
 •  A picurkák a lehető legtermészetesebb úton szerezhetnek új tapasztalatokat és információkat - a kezecskéikkel, így segítve az idegrendszer fejlődését.
 • Amit meg is tapasztal, azt gyorsabban tanulja meg.
 • Fogja, forgatja, söpri, dobálja, morzsolja, nyúlkál...hát hogyan másképpen tanulna, ha nem így?! 
 • A "sarazás vagy maszatolás" hatékonyan segít az evés területén előforduló problémák kialakulásának elkerülésében vagy megoldásában.
 • A "sarazás vagy maszatolás" és az evés nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással.
 • A szabad, önfeledt maszatolással természetesen csökkenthető a szenzoros érzékenység kialakulásának lehetősége.

Hogyan maszatoljon a gyermeked ha eddig nem próbáltátok?

Bárhogy, bármivel, bármikor, bárhol. 
- Csak az a fontos, hogy közben legyél vele és figyelj/vigyázz rá! (Ezt egyébként is megtesszük.)
Ha engeded maszatolni, ezáltal tapasztalni és felfedezni, gyermeked magabiztosabb lesz és nyitottabb a világra.

Nos akkor néhány egyszerű, de nagyszerű otthoni őszi maszatoló feladat Mankától:

A hagyományos főzős gyurma

 • 250 dkg liszt
 • 2 evőkanál só
 • 2 evőkanál olaj
 • 3 dl víz
 • 1 teáskanál citromsav (tartósítás ha szeretnétek)

Először csak a vizet forralni majd, ha szinezni szeretnétek akkor azt itt kell hozzáadni. Ezután pedig adagolni a hozzávalókat, kavarni kb. 15 percig főzni. Picit hűteni, majd jól átgyúrni. Kiszáradás elkerülése érdekében célszerű zárt ételesbe vagy zacskóba elrakni.

Szinezéshez egyszerűen természetes hozzávalókkal történt:

 • Barna gyumra: kakaó (ezesetben egy kicsivel több víz kell)
 • Rózsaszín ( cékla sötétségét tudjátok variálni,ahogyan amilyne mennyiségben szeretnétek)
 • Sárga: kurkumával történt

Szilvás morzsa süti

Remek lehetőség a közös sütésre. Szilvás, de igazából mehet bele bármilyen gyümölcs. Mi a szilva mellé tettünk egy kis almát.

Hozzávalók:

 • Kedvelt gyümi: 10-15 szem szilva kb 2 alma (imádjuk ha nagyon gyümis)
 • a lisztet lecseréltük zabra és zablisztre
 • édesítésre: méz
 • egy teáskanálnyi fahéj
 • 20-25 dkg vaj

Teendők:

Gyümölcsöket mossátok meg együtt, majd jön a szilva esetén a magozás és felezés, az almát pedig kis kockákra vágjuk.

Utána a vajat megszoktam olvasztani és úgy keverem össze a száraz hozzávalókkal. S el is kezdődik a móka! Hurrá! Itt már lehet aktívan kavargatni, gyúrni. A legjobb, ha nedvesebb a massza. Majd pl. tortaformában is lehet a gyümiket helyezni és arra rá szórjuk a kapott masszát. (Vigyázz, hogy ne eresszen a tortaforma, mert a sütés alatt a gyümi lé ki tud folyni)

Sütés idő 25-30 perc amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. Meg lehet fagyival vagy vanília pudinggal is kóstolni!

Az őszi termények

Gyűjtsetek terményt, majd otthon tegyétek ki egy tálcára, akár homokkal vagy liszttel. S mehet is a játék, építés, formakirakás!

Levél mosás

Keressetek egy vizes biztos helyet, ahol nem gond, ha más is vizes lesz. Vegyetek elő egy tepsit vagy nagyobb tálat. Öntsétek fel vízzel (langyos) lehet habozni is, majd helyezzétek bele a faleveleket. Ezek után már indulhat is a játék, felfedezés.

Fehér-Szenti Annamária

Gyógypedagógus és édesanya vagyok.
Több éves angliai szakmai munkásságom is jelentős hatást gyakorolt rám. Fontosnak tartom az állandó szakmai fejlődést. Gyógypedagógus, szomatopedagógiai végzettségem mellet dinamikus terhestorna oktató, evészavarok és problémákban jártas szakember, zumba oktató és jelenleg egyetemi hallgató autizmus spektrum szakirányon.
Itt találsz meg: Manka gyógypedagógus

Neked ajánljuk!

10 film tanárokról és diákokról

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.
Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Ugrás az oldal tetejére