Jelenlegi hely

Az óvodáskor kihívásai a gyermekek táplálkozásában

A gyermekek táplálkozása szempontjából jelentős hangsúlyt tulajdonítanak az óvodáskornak, a táplálkozási minták és szokások kialakulásában betöltött szerepe miatt. Az óvodai felvétellel egyidejűleg gyermekeink étkezéseinek nagy részét már nem a megszokott, otthoni környezetben kell biztosítani számukra, az étkeztetés nagyobb részét az adott intézmény végzi el helyettünk.

Az óvodai étkeztetés

Az óvoda többszöri étkezéssel köteles ellátni az intézménybe felvett gyerekeket. Az előírt étkezéseknek táplálkozás-élettani szempontból az egész napi energia-és tápanyagszükséglet 65%-át (napi háromszori étkezés esetén az energiatartalom: 900-1100 kcal) fedeznie kell. A fent említett okok miatt - mint szülő - érdemes tájékozódnunk az adott napi menüről, illetve arról, hogy gyermekünk a kitálalt ételekből milyen mennyiséget evett meg, hiszen a további otthoni étkezést ehhez tudjuk igazítani. Ez mind az energia-és tápanyagigény kielégítése, mind pedig a változatosság összehangolása miatt bír jelentős szereppel.

Ha megfelelő irányba szeretnénk befolyásolni gyermekünk/gyermekeink táplálkozását, elsődleges cél a minél több alapanyaggal való megismertetés lehet. Ezzel megakadályozhatjuk azt, hogy gyermekünk táplálkozása egyoldalúvá váljon, és a későbbiekben se váljon elutasítóvá egy-egy ételféleség iránt. Bevonhatjuk őket a bevásárlásokba, az otthoni főzésekbe, és egy kis szabad kezet is adhatunk nekik, hogy bizonyos határok között, de ők is segítsenek az alapanyagok kiválasztásában.

Mit csináljunk, ha nem akar enni a gyerek?

A kor talán egyik legnagyobb kihívása - a változó ízlésvilág kialakulása miatt - az egyes alapanyagok/ételféleségek irányába mutató elutasító magatartás, vagy az az eset, amikor egyáltalán nem hajlandó enni gyermekünk. Tartsuk szem előtt, hogy az ételek nem lehetnek a büntetés, sem a jutalmazás eszközei, az ételeket erőltetni nem célszerű! Az előbbi részben említett gyakorlatokkal (vásárlás, segítség az alapanyag kiválasztásában) fel tudjuk kínálni számára a több választás lehetőségét, így a számára kedvezőbb ételek kerülhetnek az asztalunkra.

Az óvodáskor kihívásai a gyermekek táplálkozásában - Speciális étrend az óvodában?

Az étkezések változatossága

Az étkezések alkalmával elfogyasztott ételek tekintetében, ennél a korosztálynál is a változatosság az egyik fő szempont. A táplálkozási szokások kialakulása, és a későbbiekben ezzel összefüggő megbetegedések előfordulása tekintetében néhány példával kiegészítve a következő szempontok érvényesüljenek:

  • Minden tápanyagra szüksége van gyermekünknek, hiszen még ebben az életkorban is intenzív a fejlődés mértéke.

  • Ne szoktassuk gyermekünket a sós ételek szeretetére,

  • az ételek elkészítéséhez ne használjunk hozzáadott cukrot, és

  • az édességekkel ne váltsunk ki étkezést!

  • Szoktassuk inkább őket a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztására, melynek előnyeit a téli időszakban is kedvezően kihasználhatjuk.  

  • A teljes kiőrlésű gabonafélék gyermekünk számára jelentős rostforrást jelentenek, melyek táplálkozásba építésével rendszeres és megfelelő mennyiségű széklet alakítható ki.

  • A jelentős mennyiségű rostfogyasztás mellett ne feledkezzünk meg a nagy mennyiségű folyadék itatásáról, hiszen e nélkül, az ellenkező hatást válthatjuk ki! A megfelelő folyadékfogyasztásról bővebben itt olvashatsz.

 

Laktózintolerancia és fruktózmalabszorpció az óvodában

Ha az óvodai felvételt követően derül ki, hogy gyermekünknek ételérzékenysége, így pl. laktózintoleranciája és/vagy fruktózmalabszorpciója van, keressük fel az intézményi élelmezésvezetőt/dietetikust. Ebben az esetben a diétás étkezés biztosítása érdekében szükségünk lesz az orvos által felállított diagnózis igazolására.

Léteznek olyan intézmények, amelyek minden jellegű diétás igényt ki tudnak elégíteni (laktózintolerancia és fruktózmalabszorpció esetében is biztosítani tudják a megfelelő étkezést), míg más intézményeknek gazdasági, és egyéb okok miatt erre nincs lehetősége. Ha a gyermek még az óvodába iratkozás előtt áll, mindenképpen tájékozódjunk a diétás étkezés lehetőségeiről.

Szerző: Juhász Flóra dietetikus

 

Forrás: babykitchen.blog.hu

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére