Jelenlegi hely

Fontos a kiegyensúlyozott reggeli a kicsiknél - akár anyagcserezavar esetén is

Az egészséges, kiegyensúlyozott reggeli szerepéről sokat hallhatunk különböző fórumokon, a nap első étkezése természetesen a kicsiknél is meghatározó. A babykitchen.hu cikkében László Lilla dietetikus és élelmezésvezető foglalta össze a fontosabb tudnivalókat.

A csecsemőkori növekedés és súlygyarapodás intenzívebb, mint gondolnánk: súlyuk egyéves korra mintegy háromszorosára nő. Számukra ebben az időszakban a legideálisabb az anyatejes táplálás, az anyatej ugyanis a megfelelő arányban és minőségben tartalmazza a számukra fontos tápanyagokat.

Az elválasztás ideális esetben nagyjából egyéves korra fejeződik be. Általában utoljára a reggeli szoptatást váltják ki, de ez egyénenként változó lehet.

  • 6 és 8 hónapos kor között, a szilárd táplálék bevezetésekor reggelire adhatunk a babának különböző gabonapépeket és –kásákat (ilyenkor még gluténmentesek, például rizsből), gyümölcspüréket és –leveket (almából, banánból, barackból, körtéből). Elkészítésükhöz használhatunk anyatejet, vagy szükség esetén tápszert.

  • 8 hónapos kortól már jöhetnek a búzalisztből készült pékáruk és a tejtermékek (natúr joghurt, kefir) is.

  • 10 hónapos kortól a kört bővíthetjük sajttal, a kornak megfelelő zöldségekből (cukkini, cékla, zöldborsó, brokkoli) készült házi krémekkel.

  • 13 hónapos korban a zöldségeket már nyersen is adhatjuk a reggeli mellé, és használhatunk tojást is az ételkészítéshez (főtt tojás, rántotta, vagy akár palacsinta is készülhet belőle). Tejet, tejfölt, túrót és vajat is csak ebben a korban kezdhetünk adni a picinek. Készíthetünk házi turmixot, gyümölcsjoghurtot is (az olyan aprómagvas gyümölcsökkel, mint például a málna és az eper, 16-18 hónapos korig várjunk).

  • A kakaót koffeintartalma miatt az általános gyakorlattól eltérően inkább csak mértékkel, és kétéves kor után adjuk.

  • Az ipari felvágottak helyett adjunk a babának hajszálvékonyra szeletelt, vagy darált főtt csirkemellet, házi húskrémet (csirkét és pulykát 7-8 hónapos kortól, marhát és sertést 9-10 hónapos kortól adhatunk), házi csirkemájkrémet (9-10. hónaptól). Így kerülhetjük el leginkább a különböző tartósítószereket, mesterséges adalékokat, és a túlzottan sós ízhez sem fog hozzászokni a pici.

Az elválasztás befejeztével a kicsit fokozatosan szoktatjuk hozzá a hosszú távon követendő változatos, kiegyensúlyozott egészségmegőrző táplálkozáshoz. Fontos, hogy ez a törekvés minél fiatalabb korban elinduljon, hiszen így lesz a legbiztosabb, hogy az alapok rögzülni fognak.

Ne felejtsük el, hogy a szülői példa és minta is jelentősen befolyásolja a gyerekek hozzáállását az étkezéshez.

Amint a kicsi bekerül valamilyen oktatási-nevelési intézménybe, figyeljünk oda, hogy az ottani étkezéseket otthon a megfelelő ételekkel egészítsük ki: példaképpen, ha az ebéd valamilyen tésztaféle volt, akkor vacsorára érdemes zöldséges fogást készíteni.

Ha gyermekünk fruktózmalabszorpcióban szenved, természetesen a reggelinél is alkalmazni kell a diéta alapelveit. Amennyiben például gyümölcspépet adunk a picinek, akkor annak magasabb fruktóztartalma miatt társítsuk valamilyen gabonával. 6-8 hónapos korban keverhetjük rizspépbe, később ízesíthetünk vele vizes vagy tejes turmixokat, joghurtokat (ez azért is jó lehet, mert az ízesítésre használt gyümölcsből kevesebb is elég). Figyeljünk a magas fruktóztartalmú zöldségek mennyiségére is, mint pl. a cékla, a sütőtök (ld. fruktózegyenérték táblázat), és persze gyermekünk személyes intoleranciájára, mit és milyen mennyiségben bír el a szervezete.

Laktózintoleranciás gyermeknél a tehéntejet kell kiváltanunk. A natúr joghurt és a kefir alacsonyabb laktóztartalma miatt általában nem okoz problémát, ezeket 9-10 hónapos kortól adhatjuk, de természetesen mindig vegyük figyelembe az intolerancia mértékét, a személyes tapasztalatainkat, mi az, amit még a babánk bír.

A tehéntej kiváltására alkalmazhatunk a kornak megfelelő tápszert, később növényi tejeket. Ezeket általában 1 éves kor után javasolják, de megfogalmaztak már olyan ajánlást is, hogy 7-8 hónapos kortól rizstejet, 11-12 hónapos kortól zabtejet, 13 hónapos kor után laktózmentes tejet kaphat a pici, mandula- és szójatejjel 16-18 hónapos kor után próbálkozhatunk. A legjobb, ha ezzel kapcsolatban kikérjük dietetikusunk véleményét, és a pici egyéni toleranciája, hozzátáplálási naplója alapján döntünk a bevezetésről.

 

Forrás: babykitchen.hu

Neked ajánljuk!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
szilveszter

10 jó tanács az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, babonák

Az újévi szokások nem változtak az idők folyamán még mindig úgy tarják: ”amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is”.
Szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Jó tanácsok az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szilveszteri népszokás és babona társul. Ezek közül csemegéztünk és összeszedtünk neked 21 újévi hagyományt és hiedelmet – nehogy valamit elfelejts vagy valamiből kimaradj!
Ugrás az oldal tetejére