Jelenlegi hely

Iskolakezdés laktózmentes finomságokkal!

Laktóz- és tejmentes harapnivalók, amiket a gyerekek imádni fognak.

Hamarosan kezdődik az új tanév, ami sok esetben egyúttal stresszt is jelent a szülőknek. A tanszerek, a kiegészítők beszerzése és a logisztika megoldása mellett kihívást jelent a mindennapokban a változatos és finom harapnivalók kiválasztása és csomagolása.

Ez különösen igaz, ha a gyerekek laktóz- vagy tejfehérje-érzékenyek, vagy ha a család szeretné növelni a tejmentes ételek arányát az étrendben. Bakk Brigitta, a Rama dietetikusa most pár hasznos tanáccsal segít abban, hogyan készítsünk egyszerre tápláló, ízletes és tejmentes uzsonnát vagy tízórait a gyermekeinknek. Figyelem, a cikk végén receptajánló található!

Mi a különbség a laktózérzékenység és a tejfehérje-allergia között?

A tejcukor-érzékenységet gyakran összekeverik a tejfehérje-allergiával, pedig két különböző intoleranciáról van szó. A laktózérzékenység, vagy más néven laktózintolerancia akkor alakul ki, amikor a szervezetben csökken a laktáz enzim szintje, amely a tejcukor lebontásáért felelős. Ennek következtében ez a folyamat nem megfelelő helyen, vagyis a vastagbélben megy végbe, ami puffadást, hasmenést okozhat. Míg a tejfehérje-allergia esetében a tej teljes elhagyása szükséges, addig a laktózérzékenyeknek elegendő kerülni a laktózt tartalmazó termékeket vagy enzimpótlást alkalmazni. A laktózérzékenység tinédzserkorban is kialakulhat, épp ezért még fontosabb, hogy az iskolába csomagolt finomságok kövessék ezeket az igényeket, melyhez szerencsére számos alternatíva és egyszerű praktika rendelkezésünkre áll.

Figyeljünk a kalciumra!

Az uzsonnák elkészítésekor érdemes figyelembe venni a táplálkozási előnyöket is. A gyermekek emésztésére is jótékony hatással vannak az olyan ételek, amelyek magas rosttartalommal rendelkeznek, mint például a teljes kiőrlésű pékáruk vagy a zöldségek, így támogatva a bélflóra megfelelő működését.

Ha a tejfogyasztást csökkentjük, figyeljünk oda, hogy a különböző növényi alapú opciók, például tej-, joghurt- és tejszínalternatívák bevitele mellett fogyasszunk más fehérje- és kalciumdús ételeket is.

A mentes étkezésnél kifejezetten fontos a megfelelő fehérjebevitel biztosítása, amelyet különböző növényi fehérjeforrások, például tofu, hüvelyesek vagy quinoa kombinálásával érhetünk el. Mutassunk meg minél több ilyen lehetőséget a gyermekünknek, így az egyéni ízlés és érzékenység alapján kiválaszthatja a kedvencét, amit szívesen fogyaszt majd.

Lépésről lépésre a változatos étrend felé

Ha úgy döntünk, hogy több tejmentes élelmiszert is bevezetünk étrendünkbe, érdemes fokozatosan megismerkedni az új ételekkel. Apróságokra gondoljunk, mint a zabital hozzáadása a reggeli müzlihez, vagy a növényi alapú joghurthelyettesítők kipróbálása desszertként. A Rama Crema növényi főzőkrém például kiváló alternatíva lehet, amely gazdag ízt adhat ételeinkhez, sőt, egy kevés granolával összekeverve akár gyors reggeli is készíthető vele, amely a rohanós hétköznapok során mindig kihívás. Az új ízek és textúrák megszokása időt igényelhet, de a megfelelő receptekkel és alapanyagokkal könnyen megtalálhatjuk azokat a megoldásokat, amelyek ízletesek és könnyen elkészíthetők – és gyermekeink is szeretni fogják.

Ínycsiklandó uzsonnareceptek laktózmentesen

Szerencsére számos laktózmentes és tejmentes alternatíva áll rendelkezésre, amelyekkel változatos uzsonnákat készíthetünk. Az unalmas szendvicsek helyett például készíthetünk wrapeket: vegyünk egy tortilla lapot, keverjünk össze néhány evőkanál Rama Cremát, egy kis dijoni mustárt, citromlevet, sót és borsot. A tortilla lapokat kenjük meg ezzel a krémes öntettel, majd töltsük meg reszelt sárgarépával, vékony szeletekre vágott uborkával, piros kaliforniaipaprika-csíkokkal, bébispenót- levelekkel és hummusszal.

Töltött muffinok

A töltött minimuffinok nemcsak ízletesek, de a gyerkőcök a barátaikat is meg tudják kínálni a harapnivalóból.

Először is melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és készítsük elő egy mini muffin formát. Ha szeretnénk, béleljük ki papír kapszlikkal, vagy vékonyan kenjük ki margarinnal a formát.

Ezután egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet (1 csésze), a sütőport (1/2 teáskanál), a felaprított piros kaliforniai paprikát (1/2 csésze), a sót és a borsot. Egy másik tálban alaposan keverjük össze a tetszőleges növényi italt (1/2 csésze), a Rama Cremát (1/4 csésze) és egy tojást, amíg teljesen sima nem lesz. Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókra, és keverjük össze, amíg csak éppen elkeveredik. Ne keverjük túl, mert a tészta maradhat egy kicsit csomós. Ezután adjuk hozzá az aprított snidlinget, és óvatosan keverjük bele. A tésztát kanalazzuk a muffinformákba úgy, hogy kb. 2/3-ig töltsük meg őket. Süssük az előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg a muffinok aranybarnára sülnek, és egy fogpiszkálóval ellenőrizve tisztán kijön a tésztából.

Édességnek zabpelyhes szelet

Ha édességet is csomagolnánk, a zabpelyhes szelet remek és tápláló választás: egy nagy tálban keverjük össze 1 csésze zabpelyhet, 1/2 csésze aszalt gyümölcsöt (például mazsolát vagy aszalt szilvát), 1/4 csésze aprított magvakat (mint például mandula vagy dió), és 2 evőkanál chia magot. Egy kisebb edényben melegítsünk fel 3 evőkanál Rama Cremát, 2 evőkanál mézet vagy agávészirupot, és 1 teáskanál vaníliakivonatot, amíg a keverék teljesen sima nem lesz. Öntsük ezt a meleg keveréket a száraz hozzávalókra, és alaposan keverjük össze, hogy minden hozzávaló jól elvegyüljön. Ezután nyomkodjuk a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük hűtőbe, amíg meg nem szilárdul.

Miután a keverék megszilárdult, vágjuk fel szeletekre, és máris kész az egészséges, édes uzsonna!

Forrás: Noguchi

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére