Jelenlegi hely

Sütőtök krémleves több változatban

Ahogy meglátom a sütőtököt a piacon, már a számban érzem egyik kedvenc levesünk ízeit. Imádom, hogy nagyon gyorsan és változatosan elkészíthető, emellett kiváló vitaminforrás is.

Hozzávalók:

  • 1 kg orange, más néven kanadai sütőtök

  • 2 fej közepes vöröshagyma

  • 3-4 gerezd fokhagyma

  • 2-3 evőkanál vaj vagy olívaolaj

  • 1 liter alaplé

  • 2 dl tejszín

  • só, bors, curry (elhagyható, ha nem szereted a csípős, pikáns ízeket) ízlés szerint, vagy rakhatsz bele őrölt szerecsendiót is

Sütőtök krémleves

Így készítem:

  1. A tököt feldarabolom, a magokat kanállal kikaparom, majd sütőben megsütöm (200 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt kész is lesz). Más ízvilágot kapsz, ha sütés helyett apró kockákra vágod a megpucolt tököt.

  2. A vöröshagymákat megtisztítom és kockára vágom, míg a fokhagymát szeletelem (nem túl vékonyra, mert akkor a pirításnál megéghet).

  3. A vajat/olajt felforrósítom, beleteszem a vöröshagymát, fokhagymát és üvegesre párolom, majd hozzáadom a tököt.

  4. Felöntöm az alaplével. Ha felmelegedett, botmixerrel pürésítem.

  5. Hozzáadom a tejszínt, végül ízlés szerint fűszerezem.

Tálaláshoz ajánlom:

  1. Tökmagolaj.

  2. Pirított kenyérkockák vagy sajttal megszórt pirítós.

  3. Szalonnapörc vagy olajon megfutatott baconszeletek.

  4. Serpenyőben pirított tökmag (ne használj zsiradékot).

  5. Parmezán sajt.

+ 1 tipp: Ha van tejérzékeny a családodban, használj kókusztejszínt. Érdemes kipróbálnod akkor is, ha különleges ízre vágysz.

Dr. Regősné Oláh Zsanett, Szegedimami

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére