Jelenlegi hely

Kapcsolat lehet egyes vegyszerek és a gyermeki idegfejlődés zavarai közt

Egyes vegyszerek és a gyermekek idegrendszeri fejlődési zavarai összefügghetnek - állapította meg egy új amerikai kutatás.

A vizsgálat egy 2006-os tanulmány folytatása, ahol ugyanez a kutatócsoport öt olyan vegyi anyagot azonosított, amelyek a gyermekek agyi és idegi fejlődését károsíthatják - idézte a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál a Lancet Neurology című szaklapban megjelent tanulmányt.

"Figyelemzavartól, megkésett fejlődéstől és gyenge iskolai teljesítménytől szenvednek ezek a gyermekek, és valószínűnek tűnik, hogy az ipari vegyszerek számlájára írhatók a tünetek" - mondta Philippe Grandjean, a Harvard közegészségügyi karának kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Az új tanulmány friss adatokat közölt a korábban talált vegyi anyagokról, és újabb mérgező kemikáliákat is azonosított: a mangánt, a fluoridot, a klórpirifoszt, a DDT nevű, évtizedek óta betiltott rovarirtót, a tetraklór-etilén nevű oldószert, illetve az égéskésleltető polibrominált difenil-étereket.

A kutatás rámutatott az újonnan azonosított mérgező vegyszerek és a gyermekek egészségkárosodása közötti kapcsolatra. A mangánt a csökkent intellektuális képességekkel és a mozgáskészség zavaraival, az oldószereket a hiperaktivitással és az agresszív viselkedéssel hozták összefüggésbe, bizonyos rovarirtók pedig a gondolkodás fejlődését hátráltathatják.

Grandjean és kutatótársai azt jelezték, hogy a felfedezett vegyszereknél sokkal több méreg is részt vehet az idegfejlődési és viselkedési zavarok "néma járványának" terjesztésében.

Forrás: MTI

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére