Jelenlegi hely

Az anya étrendje összefügghet a baba szívproblémáinak kockázatával

A várandós anya étrendje összefügghet azzal, mekkora lesz a baba veleszületett szívproblémáinak kockázata - derült ki egy nagy létszámú amerikai vizsgálatból.

A kutatók úgy vélik, hogy aki egészségesen táplálkozik a terhesség előtt és alatt, csökkentheti a gyermek szívbetegségeinek kockázatát. Az egészséges étrend alatt a sok friss halban, gyümölcsben, diófélében és zöldségben gazdag étkezést értették.

A terhes és a fogamzásra készülő nőknek étrend-kiegészítők szedését szokták tanácsolni: folsavat egyes születési rendellenességek, többek között a nyitott gerinc megelőzésére, az egészséges csontok és fogak fejlődéséért D-vitamint.

Egészséges étel

Az Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal Edition című szaklapban közölt kutatásban a mintegy 19 ezer résztvevő egyik felének szívproblémával, a másik felének egészséges szívvel született a babája - ismertette a BBC hírportálja.

Amikor a kutatók összehasonlították a két csoport táplálkozását, azt találták, minél egészségesebben étkezett az anya, annál alacsonyabb volt a baba egyes veleszületett szívrendellenességeinek kockázata. Az előny akkor is megmaradt, ha figyelembe vettek más tényezőket is, többek között azt, hogy szedett-e folsavat vagy dohányzott-e az anya a várandósság alatt.

Az enyhébb szívproblémákat nem kell kezelni, maguktól gyógyulhatnak és esetleg nem okoznak később gondot. Más rendellenességek komolyabbak, egyesek halálosak lehetnek. A legtöbb esetben a korai magzatfejlődés idején siklik félre valami. Egyes szívbetegségek hibás gének vagy kromoszómák számlájára írhatók, gyakran azonban nem tudni, mi állhat a rendellenes szívfejlődés hátterében - közölte a Brit Szívalapítvány (BHF).

Victoria Taylor, a BHF vezető dietetikusa szerint a várandósság előtti, alatti és utáni egészséges táplálkozás előnyös az anya és a baba számára is, és a tanulmány arra is rámutatott, hogy nem pusztán az egyes tápanyagokat, hanem a teljes étrendet kell figyelembe venni.

 

Forrás: MTI

Az eredeti, angol nyelvű cikk itt olvasható!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére