Jelenlegi hely

Hogyan változnak a napközbeni gyermekellátások?

2017 januárjától a hagyományos bölcsődék mellett három új bölcsődetípus lesz, erről Novák Katalin az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt a budapesti HellóAnyu! családbarát közösségi kávézóban tartott fogadóórán.

A változtatás célja az, hogy a korábbinál rugalmasabb legyen a napközbeni gyermekellátások rendszere, az új intézmények könnyebben tudnak majd alkalmazkodni a kisgyermekes családok igényeihez. Az új bölcsődetípusok: a mini-, a munkahelyi és a családi bölcsőde.

Fotó: kormany.hu

A minibölcsőde elsősorban a kisebb településeken jelent megoldást. Felépítése és alapításának feltételei is egyszerűbbek. A gyermekek száma és a személyzet létszáma is kisebb, mint a hagyományos bölcsődékben.

A munkáltatókat ösztönzik munkahelyi bölcsőde létrehozására, ennek finanszírozásában az állam is szerepet vállal.

A családi napközik utóda lesz a családi bölcsőde. Saját- vagy bérelt lakásban is kialakítható, a családi napközikkel szemben ezeket csak három év alatti gyerekek vehetik igénybe.

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta, hogy a meglévő - pályázati forrásból finanszírozott - családi napközik működési feltételei az átmeneti időszakban nem fognak változni, tehát az előírtnál nagyobb létszámban és 14 éves korig is fogadhatnak gyerekeket.

2017-től kötelezik a bölcsődei ellátás biztosítására azok a településeket is, ahol tízezernél kevesebben élnek. A férőhelyek számát pedig országosan tovább bővítik a következő években.

Budapestimami

 

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére