Jelenlegi hely

Akár ingyen is végezhettek tanfolyamot a neten a gyerekkel

Sose volt ennyiféle és ilyen olcsó (és ennyire leellenőrizhetően jó vagy nem jó) tudás karnyújtásnyira. Használd ki, iratkozzatok be a gyerekkel együtt weboldalt tervezni, mobiljátékot fejleszteni, programozni, vagy akár jógázni. Ha szerencsések vagytok, két Big Mac árából megúszható a dolog.

"Idén nem halogatok tovább" – kb. így lehetne fordítani az egyik legnagyobb nemzetközi távoktató-vállalkozás január eleji akcióját, aminek keretében szó szerint egy raklapnyi tanfolyamát ajánlotta fel a január 11-ig jelentkezőknek nevetséges, tíz dolláros vagy tíz eurós (kb. háromezer forint) áron. Nekem ugyan jelenleg úgy érzem, Hermione Granger időnyerőjére lenne szükségem, hogy komolyabb tanulást illeszthessek az életembe a fő-és mellékállás, a két gyerek plusz háztartás és az egyéb napi teendők mellé, miközben érzem, aki kimarad, tényleg lemarad, és hát valljuk be, háromezer forintot nagyobb hülyeségre is költöttem már – még akkor is, ha csak átfutni lenne időm a felkínált ismeretanyagot.

De ha most le is maradnék, a világ nagy "online oktatóbázisai" ma már gyakran kínálnak a többtízezernyi kurzusból jó néhányat nevetségesen olcsón időről időre – köztük olyat is, amivel meglehetősen gyorsan akár pénzt tudunk keresni, például programozás, webdesign, etikus hackelés vagy marketing ismeretek. Haladók belekóstolhatnak a "tantermi" árak töredékéért a felhős alkalmazások világába, Machine Learning vagy a neurális hálózatok tudományába is, már kezdőknek is gyors sikert ígér a mobilos játékfejlesztés.

Ami a programozói vagy webdesign ismereteket illeti, igény, az van rá.  Már itthon is elindultak azok a (nem virtuális) pár hónapos fejlesztői tanfolyamok, aminek a végén (persze sikeres vizsgák után) tárt karokkal várnak a tanulmányainkat addig szponzoráló vállalatok, tehát a tudásra jóformán garantált az igény, és a megélhetést biztosító fizetés. A "hivatalos" és vállalati tanfolyamokon kínált tudás (aminek száz-háromszázezres költsége van) is megszerezhető néhány jól kiválasztott online modul alapos (!!!) elvégzésével, persze némi plusz utánajárással és sok kemény munkával.

A nagy portálokon (Udemy, Khan Academy, vagy a muris nevű Lynda.com ) persze főleg angol nyelvű kurzusok indulnak, bár az elsőn például találtam magyarul kínált Excel-ismereteket. Akinek még 10-200 eurója sincs, az böngészhet az ingyenes kínálatból is némi angoltudás birtokában, például ez a cikk összeszedte, milyen jónevű helyek kínálnak teljesen ingyen megbízható és használható tudást, nekünk, vagy esetleg a jófejű középiskolás gyerekünknek is. A nevek jó része önmagában garancia lehet a minőségre.

Ha angolul nem tudunk, akkor angolul tanuljunk először online – kezdőknek és haladóknak is rengeteg ingyenes fejlődési, gyakorlási lehetőség akad. Mert ugyan a magyar piaci lehetőségekre szabva indultak már általános-és középiskolásoknak a magyar tantervhez-magyar iskolához szabott "korrepetáló" oldalak (például ez), és most már van általános-felnőtt igényekre szabott magyar oktatóportál is magyar tudásanyaggal. Itt is van jóga, önfejlesztés vagy vállalkozói ismeretek is, nem csak programozás, és üdítően sok az ingyenes, vagy fillérekért kínált anyag a népszerű témákban is. A "hivatalos" egyetemek is mintha kezdenének lépni: a pécsi egyetem például időről időre indít online, szabadon hozzáférhető kurzusokat.

A tudás – ha tanulni már megtanultunk – sose volt ilyen elérhető, ha tudjuk, mire vagyunk kíváncsiak. Ha pedig pont programoznánk, a tíz, sőt akár a kétszáz eurónk is pillanatok alatt döbbenetes mértékben térülhet meg, hiszen csak hazánkban egyes források szerint legalább tízezer, mások szerint huszonkétezer informatikus hiányzik.

Forrás 
digitaliscsalad.hu

Neked ajánljuk!

Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Ugrás az oldal tetejére