Jelenlegi hely

Három aprósüti, ami nélkül nincs karácsony

Áfonyás keksz, diós isler és vaníliás kifli - sok család karácsonyi sütikínálatában szerepel, más-más családi recept alapján. Közös bennük, hogy jó pár nappal előre elkészíthetjük, sokáig eláll és gasztroajándékba is adhatjuk bármelyiket. 

Áfonyás keksz
Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk. vanília aroma
  • 1 tojás
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya 
  • sütipecsét (de anélkül is jó)

A szobahőmérsékletű vajat és margarint kézzel összedolgozunk a liszttel, porcukorral, tojással, citromhéjjal, vanília aromával és az apróra összevágott vörösáfonyával. Sütőpor nem kell bele, ne felejtsük el, most kekszet sütünk, nem sütit. 
Ezután betesszük legolább egy órára a hűtőszekrénybe, hogy a vaj és margarin megdermedjen kicsit, különben nagyon ragadni fog a nyújtásnál. 

Miután kivettük a hűtőből a tésztát, előmelegíthetjük a sütőt, 150 fokra. Jöhet a nyújtás (én két sütőpapír között nyújottam, amit kicsit megliszteztem), kb. 4-5 mm vastagságúra. Lisztbe mártott, kör alakú formával kiszúrjuk a tésztát és rányomjuk finoman, de határozottan a sütipecsétet.
Mikor felszedjük a tésztát, késsel nyúljunk alá, hogy szépen feljöjjön és a sütipecsét formája is megmaradjon. 

Sütőpapírra helyezzük és a 150 fokos sütőben süssük 10-15 percig, de mindenképpen legyünk a közelben és gyakorta nézegessük. Akkor jó, ha a széle picit színes lesz. Ebből a mennyiségből 25 db áfonyás keksz lett.
Adhatják becsomagolva a gyerekek ajándékba a Nagyinak, tesóknak. Én most sulis adventi vásárra vittem őket.


Diós isler
Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt, 
  • 16 dkg porcukor
  • 16 dkg darált dió
  • 30 dkg margarin
  • 2 tk. fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag Dr. Oetker ét tortabevonó

A hozzávalókat összegyúrjuk és 2-3 óróra hűtőbe tesszük, mert a kezünk melegétől meglágyul a margarin, ezért meg kell dermednie.
Amikor már hideg a tésztánk, lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki a tésztából. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar lágyul és olyankor nagyon ragad.

Sütőpapírra tesszük és előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 10-12 percig. Nézegessük és ha a széle picit elszíneződik, ki is vehetjük. Vigyázzunk, mert nagyon hamar túl tud sülni. 
Ebből a mennyiségből 28 db isler lett. 

Amikor kihűlt a sütink, két korongot összeragasztunk baracklekvárral. Akkor kenjük meg olvasztott csokival, amikor már nem csúszkál egymáson a két korong, tehát a lekvártól jól összeragadtak.


Diós vaníliás kifli
Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg dió
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg margarin
  • + 10 dkg vaníliás porcukor a hempergetéshez

A margarint habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, diót, vaníliás cukrot is. Ebből a tésztából kis rudakat formázunk, kicsit a végüket kifli formájúra hajlítjuk és sütőpapírra fektetjük. 160 fokos, előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük és még forrón a vaníliás cukorba forgatjuk.

 

Jó étvágyat!

Monorimami

 

 

 

 

 

 

Neked ajánljuk!

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
Ugrás az oldal tetejére