Jelenlegi hely

LIMONÁDÉ – a tuti alaprecept és 10+1 fantasztikus variáció

A limonádé az egyik legismertebb nyári szomjoltó. Persze nem akarom megbántani a sör- és fröccsfogyasztókat, szigorúan az alkoholmentes kategóriáról beszélek.

A limonádégyártásban a legtöbb bosszúságot mindig a helyes cukor-citrom arány eltalálása szokta okozni.

Íme egy szinte majdnem tökéletes limonádé alaprecept 10-12 adaghoz. Nem érdemes kevesebbet csinálni egy 4 tagú család esetében sem, higgyétek el, elfogy.

Ha elszántad magad a limonádégyár létrehozására, első lépésként szerezz be néhány cserép mentát és citromfüvet. Hamar lelegelitek a minikertet, ne aggódj, ha soknak tűnik!

Limonádé alaprecept-hozzávalók:

  • 1,5 bögre citromlé
  • ¼ bögre cukor vagy cukorszirup (1 bögre cukor + 1 bögre víz)
  • 5 bögre víz

Ezt az alapreceptet úgy lehet variálni, hogy a citromlét helyettesítjük más hozzávalókkal, vagy a cukor mennyiségét csökkentve tehetünk hozzá olyan különleges ízeket, gyümölcsöket, hogy a vendégeket és gyerekeket is meghódítjuk egy életre.

FONTOS! Ha citrom vagy narancskarikát szeretnél dekorációnak beletenni, használj bio termékeket. Ha ezt nem tudod megoldani, kevés, ha lemosod a citromot, még nem távolítottad el a vegyszereket, ezért az a legjobb, ha bele sem teszed a limonádédba a gyümölcs héját.  A legtöbb citrusfélét gombaölővel kezelik, melyet a héjuk felszív: a citromon kívül a narancs, grapefruit, lime és még a banán is kezelt lehet.

A cukrot kiválthatjuk mézzel is, ez esetben ¼ bögre bögre cukor = kb. fél bögre méz.

Limonádé - variációk:

1. Dinnyés: adjunk a limonádé alaprecepthez 5 bögre dinnyelét. Vigyázat, itt a cukormennyiséget érdemes csökkenteni. A dinnyéből készíthetünk dinnyevájóval gömböket dekorációnak a poharakba, akár több féle dinnyéből is.

2. Málnás-barackos: hozzáadunk aprítva vagy turmixolva 1 marék málnát és 3 őszibarackot. A barackra turmixoláskor tegyünk citromlevet, hogy ne barnuljon meg!

3. Klasszikus epres: 1,5 bögre negyedbe vágott eper, citromlevél-ágak.

4. Bodzás: az alaplébe a cukor helyett bodzaszörp is mehet, vagy változatlan arányok mellett bodzavirág-tányérok.

5. Lime-os mentás: 1,5 bögre lime-lé (az alaprecetben a citrom helyett) és 1 szál friss menta, aprítva + 1 szál menta ág.

6. Ananászos: 1 bögre ananászlé és egy kifacsart lime leve.

7. Levendulás: 1 bögre cukor, ½ bögre citromlé, 7 szál aprított levendula (virágostul, szárastul), ½ bögre lime-lé, 2 evőkanál méz.

8. Gránátalmás: 1,5 bögre gránátalmalé.

8. Szénsavas mentás: 1 bögre friss, aprított menta, 1 bögre cukorszirup, a víz pedig legyen szénsavas.

10. Citrusmix: 1 grapefruit leve, 1 lime leve, 1 citrom leve, 1 narancs leve; narancs, citrom és lime karikák; menta és citromfű ágak.

+1. Piros bogyós ágyas limonádé koktél: ribizli, áfonya, szeder, málna, meggy… gyönyörűek együtt. Tegyünk a limonádés üvegedény aljára belőlük egy pár centis réteget, majd nyomjuk meg, hogy kibuggyanjon a levük. Öntsük rá a limonádét, és hagyjuk állni rajta egy kicsit, hogy a gyümölcsízek jól összeérjenek. Akit zavarnak az apró magvak, az inkább a pépet szűrje át egy szitán, úgy tegye a limonádéhoz!

Tálalás

A tálalás éppoly fontos, a látvány fokozza az élményeket. Hosszú poharak, gyümölcsdarabkák, citromfűlevél... alá egy kis koktélszalvéta, hamar csöpögni kezd a deres pohárról a víz. A nagy mennyiséghez csinos edény is kell! Rengeteg helyen kapható már csappal rendelkező több literes limonádés üveg. Megkönnyíti a dolgod, hosszabb ideig kitart a mennyiség.

Tipp: Olyat vegyél, melynek a teteje széles, hogy kézzel bele tudj nyúlni, és a csapnál van szűrő. Jobb, ha a csap fémből van, nem műanyag, tovább bírja.

Nincs étvágygerjesztőbb egy kerti bulin, mint egy tele limonádés üveg!

 

ADL - Debrecenimami - 

Fotók: pixabay.com

 

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére