Jelenlegi hely

Gyerekek is elkészíthetik: gyors uzsonnatippek édesen-sósan

Mi van itthon enni? Mi az uzsi? Mindenkinél akad néhány bevált recept, amit akár a gyerekek maguk is el tudnak készíteni. Íme a mi tutiságaink.

Hosszabb idejű gyerekes otthontartózkodás alatt egyre fogy a türelem és a menüötlet, exponenciálisan emelkedik a „ezvoltamúlthéten is” és az „éneztutálom” kifejezések használata.

Az sem utolsó szempont, hogy a nagyobb gyerekek el is tudják készíteni az uzsonnát maguktól, hogy esetleg nyugodtan tudjon az ügyeletes felnőtt egy kávét inni.

Édes / sós túrós háromszög szendvicssütőben

Legnagyobb varázsa - túl azon, hogy egy elég gyors, sósan és édesen is készíthető süteményről beszélünk - hogy szendvicssütőben kell megsütni. Elég csak össze kell keverni a hozzávalókat, az unatkozó gyerekek is könnyen elkészíthetik.

A sós verzió hozzávalói:

  • 25 dkg krémes túró
  • 2 tojás
  • 1 ek. tejföl (ha a túró túl vizes, elmaradhat)
  • 4 dkg fehér liszt
  • 2,5 dkg amaránt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • só, bors ízlés szerint

kb 18-20 db lesz belőle

Mártogatós:

  • 1 pohár tejföl vagy görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, petrezselyem ízlés szerint

Édes változat:

  • 25 dkg krémes túró
  • 2 tojás
  • 1 ek. tejföl
  • 4 dkg fehér liszt
  • 2 dkg amaránt
  • 2 ek porcukor vagy apró szemű kristálycukor
  • 1 ek szemlemorzsa
  • 1 késhegynyi sütőpor

kb 18-20 db lesz belőle

Mehet rá lekvár vagy vaníliás joghurt, csokoládés mogyoró krém.

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem, és pihenni hagyom egy 20 percig. Majd a felforrósított melegszendvics sütőben adagonként kisütöm. Mikor ínycsiklandóan piros mindkét oldala, akkor kész.

Amerikai palacsinta

Könnyen süthető, előtte az alaptésztát csak keverni kell, és nem hagy zsíros nyomot a kézen és a kanapén. Nálunk inkább uzsonnára dívik, de persze próbáltuk már reggelire is.

A Nigella féle alapreceptet ( Nigella falatozója c. könyv 2001-es kiadás) használom.

Hozzávalók:

  • 30 g vaj (2 evőkanálnyi)
  • 225 g búzaliszt
  • 2 púpos teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 tojás

Elkészítés:

Első lépésként megolvasztom a vajat a mikrósütőben, egy müzlis tálban. Nem kell hogy forrjon, elég ha épp elolvadt. Hagyom hűlni. Egy csőrös (kiöntős) keverőtálba belemérem a száraz hozzávalókat, majd jól összekeverem. A folyékony hozzávalókat egy másik edénybe mérem, hozzáteszem a vajat, és az egész elegyet fokozatosan adagolva összeöntöm a lisztes keverékkel és csomómentesre keverem egy robotgép segítségével.

Egy tapadásmentes serpenyőbe öntök kis szigetecskéket az alaptésztából, de figyelek, hogy ne érjenek össze. Megkelnek, és ha szép kellemes rószaszín az aljuk, megfordítom őket egy lapáttal.

Ha esetleg akad otthon egy tükörtojás sütő  - én egyszer beruháztam egyre, és nem bántam meg – azzal még egyszerűbb sütni.

Tegyük a palacsintákat tányérra, és – bocsánat az amerikaiak összes szentjétől – kenjétek meg, amivel szeretnétek: lekvár, méz, csokoládés mogyoró krém, juharszirup, édes túró, vaníliás joghurt, tejszínhab…

Almás leveles csavart

Kiváló tízóraira vagy uzsonnára, egy pohár hideg tejjel. Még jobb, ha a gyerekek az udvaron játék közben tartott pihenő alatt eszik meg, nem kell takarítani a sok morzsát. Ennek az elkészítéséhez inkább felnőtt lásson neki.

Hozzávalók:

  • Egy adag leveles tészta
  • Almatöltelék

Almatöltelék:

fél 0,7-es befőttes üvegnyi párolt almára lesz szükség. Ezt frissen is el lehet készíteni, ugyanúgy, mint az almáspiténél. A lereszelt almát befűszerezem cukorral, citromlével, fahéjjal és összepárolom. Ez esetben párold jó szárazra, sűrűre. De készítheted a tölteléket télre eltett almabefőttből is, ezt jól csepegtesd le és nyomkodd össze. A tölteléket egy nappal korábban is előkészítheted. Nálam mindig áll a kamrában pár üvegnyi reszelt alma az őszi sérült alma mentéséből, én abból késztem ezt a sütit.

Elkészítés:

Aki mazochista, készítheti maga a leveles tésztát. Én boltit használok. A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagra. A felét megkenjük az almapéppel, megszórjuk fahéjjal, zsemlemorzsával vagy darált keksszel. Ráhajtjuk a tészta másik felét. kb. 4-5 cm széles csíkokra vágjuk. Késsel is lehet, de én a pizzavágót szoktam erre használni. A tepsit a közelbe készítjük a munkapultra, elég ha egy sütőpapírral kibéleljük az alját. A csíkokat megcsavarjuk, és belefektetjük a tepsibe. Mehet a sütőbe.

ADL - Debrecenimami

Képek: Pixabay; Debrecenimami; Pexels/ Alex Green

Neked ajánljuk!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
szilveszter

10 jó tanács az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, babonák

Az újévi szokások nem változtak az idők folyamán még mindig úgy tarják: ”amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is”.
Szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Jó tanácsok az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szilveszteri népszokás és babona társul. Ezek közül csemegéztünk és összeszedtünk neked 21 újévi hagyományt és hiedelmet – nehogy valamit elfelejts vagy valamiből kimaradj!
Ugrás az oldal tetejére