Jelenlegi hely

Kefires fánk: a farsangi időszak egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető fánk félesége

A kefires fánk nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ha a farsangi fánk készítése még nehéznek vagy bonyolultnak tűnik neked, akkor ez a te farsangi édességed.

Kefires fánk recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

15 – 20 kisebb méretű fánkhoz

  • 2 kis pohár kefir
  • 2 tojás
  • 1 sütőpor
  • 20-25 evőkanál liszt (tájékoztató adat, mivel függ a kefir állagától, a tojás nagyságától és a liszt minőségétől)
  • 1 csipet só
  • olaj és egy nagyobb lábos a kisütéshez,
  • baracklekvár vagy narancslekvár a tálaláshoz

Tipp: Ha úgy érzed, hogy ez a mennyiség sok lesz, vedd a felét (én is azt tettem, látod a képeken)!

Előkészítés

  • A kefirt és a tojást egy órával a készítés előtt vedd ki a hűtőből.

Kefires fánk készítése

Kevert tészta készítése

  • A kefirt, a tojást, a sütőport és a sót egy tálban összekevered.

  • Hozzáadod a lisztet – először csak 10 kanállal – mert a szükséges mennyiség a liszt fajtájától függően változhat. Annyi lisztet kell hozzákeverned, hogy a nokedlitésztánál valamivel keményebb legyen (a képen megpróbáltam érzékeltetni, hogy milyennek kell lennie.

Fánkok sütése

  • Végezd a sütést egy nagyobb lábosban, aminek van fedője (jó, ha üvegfedő, mert akkor látod, mi történik). Serpenyőt ne használj, mert egyrészt nem tudsz bele elég olajat tölteni, másrészt az egyik oldalát fedő alatt kell sütni, hogy az alatta kialakult melegben szépen feljöjjön a tészta.
  • Ne legyen túl forró az olaj, mert akkor nem tudnak a fánkok szépen feljönni és jól átsülni.
  • Egy teáskanállal beleszaggatod a fánkokat. A fenti mennyiség egy nagyobb lábosban kétszerre süthető ki.
  • Fedd le a lábost.

  • A fánkok felemelkednek, közben az egyik oldaluk meg is sül. Vedd le a fedőt. Vigyázz, hogy a fedőn összegyűlt víz ne csepegjen vissza az olajba (kifröccsenhet).
  • Fordítsd meg a fánkokat és süssd meg a másik oldalukat is (fedő nélkül).
  • Amikor mindkét oldal megsült, a fölösleges olaj eltávolítására szedd ki papírtörlőre. Ezek a fánkok nem lesznek olyan szépek, mint a szalagos farsangi fánk, de az ízük finom és a gyorsaság kárpótol.

Kefires fánk tálalása

Frissen a legfinomabb, barack- vagy narancslekvárral tálalva.

További fánkreceptek

Farsangi fánk

Csöröge fánk

Amerikai fánk

Étel, recept (Körtvélyessy Andrea receptje alapján) és képek: Pap Zsuzsa, Háztartás-Ma.Hu

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére