Jelenlegi hely

A gyermeki hiperaktivitás és étrend

Ma reggel hallgattam a Class Fm riportját Tóth Gábor élelmezésipari mérnökkel. Rengeteg témát felvetett, de most csak az egyiket ragadnám ki, mert nagyon elgondolkodtatott, amit mondott, és nem először találkozom ezzel a témával: a hiperaktivitás és étrend összefüggései

Nagyon sok kutatás foglalkozott az elmúlt években azzal, hogy a gyermeknél növekvő számban regisztrált hiperaktivitás összefügg-e az étrenddel. "A nyugati táplálkozással nem csupán az a probléma, hogy több ezer mesterséges adalékanyagot tartalmaz, hanem pl. a gyorsan felszívódó szénhidrátok a napi tápanyagfelvétel 50-70%-át képviselik. A korábban idézett vizsgálatok azt mutatják, hogy a cukor önmagában is káros hatású az idegrendszeri működések szempontjából. Ez háttérbe szorítja a zöldségek, gyümölcsök és a fehérje fogyasztását, s ezek hiányában mikrotápanyag hiányok lépnek fel. Ismételten kimutatták pl. hogy hiperaktív gyerekek cink-, vas- és magnéziumhiányosak (Sinn, 2008). Közismert probléma az is, hogy az omega-3 hiányzik a táplálékból, ami az agyműködés zavarához vezet." - írja Szendi Gábor Hiperaktivitás és táplálkozás c. cikkében.

hirek-bortonben-vagy-korhazban-kot-ki-a-hiperaktiv-gyerekek-egy-resze.jpg

Nem tudom emlékeztek-e, még évekkel ezelőtt hírt adtak a Perth-i Telethon Intézet kutatásáról, mely kimutatta, hogy serdülök esetén kapcsolat van a nyugati típusú étrend és a figyelemhiányos-hiperaktív zavar között. 1800 serdülő étrendjének vizsgálata során megállapították, hogy a nyugati típusú étkezési mintázat mintegy kétszeresére növeli a figyelemhiányos-hiperaktív zavar kockázatát. "Az "egészséges" mintázat friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet jelent, teljes kiőrlésű gabonával, és halakkal, magas omega-3 zsírsavtartalommal, rosttal és folsavval. A "nyugati" típus jellemzője ugyanakkor a tartósítószer, a kémiai kezelés, a fagyasztás, a sok vörös hús, az édesség, a magas, főként telített zsírtartalom, a finomított cukor és a sok só volt. Pontosan ez utóbbi jellemzők mellett találták a betegség nagyobb arányát." (Forrás: Betegszoba A hiperaktivitás összefügg az étrenddel? c. cikke)

Ahogy a riportban Sebestyén Balázs említette, az egyik kutatásban a hiperaktív gyerekek étrendjét megváltoztatták, egészségesre cserélték, és a gyermek, aki előtte rohangált, és kezelhetetlen volt, nyugodtabb lett, és végre le tudott ülni valami mellé. Persze erre Vadon Jani megjegyezte, hogy biztos azért, mert ezek a gyerekek apátiába estek a csokimegvonás miatt, amin jót nevettem, de mikor Tóth Gábor is elmondta az érveit, és beszélt arról, hogy az adalékanyagok, mesterséges színezékek, cukros dolgok milyen hatással lehetnek a szervezetre, és ez hogy is működik, akkor elgondolkodtam. Mindenki megjegyzi, hogy a mi picurunk milyen nyugodt, milyen kiegyensúlyozott, tudom, hogy ez tulajdonság is, és sokat jelent a család meg a környezet, de azért csak eszembe jutott, hogy a mi kicsink nem iszik szénsavas, cukros vagy mesterséges édesítőszerrel ízesített üdítőket, nem eszik csokit, cukros dolgokat, adalékanyaggal, mesterséges színezékkel stb. készült ételeket.

Eszembe jutott, hogy milyen sok anyuka panaszkodik arra, hogy a (két-három éves) gyereke csak nutellás palacsintát hajlandó ebédre vagy vacsorára enni, és ilyenkor én mindig gondolkodóba esem, hogy ha nem derül ki a kicsi ételérzékenysége, vajon mikor adtam volna neki először bolti, cukros mogyorókrémet...

Most jutott eszembe az is, hogy Apa mindig rájön, ha vacsorára a gyereknek adtam egy kis gyümölcsöt a fruktóz visszavezetés szakasza miatt, mert olyankor teljesen felpörög és sikongat. A picurka viselkedésén ilyenkor jót mosolygunk Apával, de ha ez a magatartás állandósulna, biztos mást gondolnánk.

Sokan rácsodálkoznak a picurra, hogyan tud ennyi idősen ilyen hosszan egy feladatra koncentrálni, egy játékkal foglalkozni, vagy csak olvasgatni Anyával/Apával fél órán keresztül hosszú meséket. Lehet, hogy semmi köze az étrendhez, de a hallott beszélgetés alapján mégis az az érzésem, hogy ez is közre játszhat az ő nyugodt természetében.

 

Forrás: babykitchen.blog.hu

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére