Jelenlegi hely

Maskarádéval búcsúzik a tél Debrecenben

Még zajlanak a farsangi mulatságok országszerte, de a farsangi ünnepkör hagyományokhoz méltó záróünnepségét, a Maskarádét már tervezi a Vojtina Bábszínház és Debrecen városa.

A farsang és a malac farka

Farsang farkának a nagyböjtöt megelőző időszakot hívjuk. Hogy jön ehhez a malac farka? A debreceni Mangalica fesztivál és a Maskarádé eseményei az elmúlt években országos méretűvé nőtték ki magukat.

A 21. éve zajló Maskarádé idén is megkísérli elűzni a telet Debrecenből. A farsang végét jelentő népi hagyományokból merített a Vojtina Bábszínház a programsorozat elindításakor.

Maskarádé avagy télűzés debreceni módra

A Vojtina Bábszínházban a farsangi időszakban az óvodás és kisiskolás csoportoknak tartott zenés, táncos interaktív farsangi mulatságokat élvezettel mozogják, játszák végig a gyerekek.


De nem maradhat ez a hagyomány a bábszínház falai között! Idén 2022. február 25-én nyilvánosan, a Kossuth téren is megküzd egymással és űzi el a telet Konc király és Cibere vajda. A nagyhírű komédiások, az ORT-IKI, a Szeredás, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai és a Vojtina Társulat csepűrágói csapnak hatalmas és látványos csinnadrattát.

Kiszebáb-égetés, égetőcédula, ütközet a vajda és a király között

A városba látogatók a Piac utcán és a Kossuth-téren találnak majd izgalmas programokat február 25-27-én, péntektől vasárnapig. Zajos, vidám hangulatban kerül tűzre a Tél és vele minden betegség.

A Mangalica fesztivál finomságai adják majd meg a program nyüzsgő hátterét: február 25-én, pénteken

14 órától a Garagulya Gólyalábas Kompánia, 15 órától a Bürkös zenekar muzsikál.

A színpad mellett a kiszebábot már megrakott máglya várja majd, melynek megrakásában és a tűz felügyeletében hagyományosan a Debreceni Állatkert szakemberei segítenek.

Február 26-án, szombaton 16.30 órától, a Városházától induló télkergető népek a Kossuth téren tanúi lehetnek ama utolsó nagy viadalnak, melyet Konc Király és Cibere Vajda – a bőség és böjt urai – vívnak egymással és tűzre kerül Tél urasága is minden búval, bajjal, betegséggel együtt.  
A muzsikát 14 órától a Bíró zenekar, 15 órától a Sugalló zenekar szolgáltatja. Végül 17 órától Táncház, a Debreceni Népi Együttes és a Sugalló zenekar közös produkciója látható, táncolható.

Reméljük, hagyományosan idén is égetőcédulákat is osztanak a Maskarádé résztvevői között, melyre mindenki ráírhatja azt a rosszat, amitől a cédulát a tűzve dobva meg szeretne szabadulni.

A kiszebáb égetés után következik a nagy ütközet, melyben a dőzsölő, vidám farsangot szimbolizáló Konc király megküzd a szerény böjti életmódot és étkeket képviselő Cibere vajdával. A farsangi programsorozat zárásaként a korábbi évek mágikus táncházas hangulatát szeretnék idén is a tűz körüli tánccal a főtérre varázsolni a program szervezői.

A záróelőadáson a hagyományos farsangi szereplők bukkanak majd fel: a Kecske és Gazdasszonya, a Medve és Gazdája, alakoskodók, betyárok és zsandárok, és egy világhírű gólyalábas birkózópáros produkciója is emeli majd a hangulatot.

Február 27-én, vasárnap még mindig tart a jóból: a talpalávalót húzza 11 órától az Agyag Banda, 12 órától a Flaska Banda.

ADL - Debrecenimami

Forrás: vojtinababszinhaz.hu

Neked ajánljuk!

10 film tanárokról és diákokról

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.
Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Ugrás az oldal tetejére