Jelenlegi hely

Ki ne dobd a csontját, jósolj belőle! A maradékot pedig add a papnak!

Gerince megmondja az időt, a nevenapján az időjárás márciust mutatja, a bornak bírája. Nem beszélünk össze-vissza, és nem is bolondultunk meg, csak Márton napját várjuk!

Mágikus nap, végre vége a melónak!

Ezzel a nappal fejeződnek be a mezőgazdasági munkák, így nem véletlen hogy ünnepnappá vált. A libát régen november 11-én ölte le és ette meg a tehetősebb köznép, majd mellcsontjából és hátgerincéből a jövő téli időre jósoltak.

A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél.

Ha vöröses, barna volt, esős, ha fehér, akkor sok hóra számítottak, havas telet vártak.

Régen a liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered a „püspökfalat” szavunk is.

Márton napjához számos időjóslás is fűződik: „Márton olykor fehér lovon jár” – tehát fel kell készülni a havazásra. Ha pedig „Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál”, vagy „Ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél”.

Sokfelé úgy vélik, hogy az aznapi idő a márciusi időt mutatja. A néphit szerint a Márton-napi eső utána rendszerint fagy, majd szárazság következik. Az őszi időjárás a bor minőségére is hatással van: „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor.

Babonából lesz a népszokás, Márton napi álomból boldogság

A hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta.

Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Viszont aki spicces lesz a bortól Márton-napján, az a következõ évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól. Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelõ lesz.

A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik

Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek 

Divatja leginkább a vörösboroknak van ilyenkor, de fontos tudni, hogy az újbor lehet vörös, fehér, de még rosé is. Az ilyenkor forgalomba kerülő vörösborok érlelés nélkül lettek lepalackozva, frissek, gyümölcsösek, nincs meg bennük a csersav okozta, az érlelt vörösborokra jellemző „szárító érzés“ a szánkban.

ADL - Debrecenimami

Forrás; Forrás; képek: Pixabay.com

Neked ajánljuk!

Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Ferenc, János, Borbála, Mikulás... igazán gazdag jeles napokban és különleges alkalmakban december hónap. Mit is csináltak régen elődeink? Honnan tudták, milyen időjárásra számíthatunk vagy kinek hogy hívják majd a jövendőbelijét? 
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.
11 dolog, amire az utazás tanított

12 dolog, amire az utazás tanított

Szélesebb látókör, inspiráció, problémamegoldás, mélyülő önismeret, újabb nézőpontok… Minden utazás tanít valamit.
Ugrás az oldal tetejére