Jelenlegi hely

Láttad már az év legszebb magyar turistaszállását?

Egyre többen fedezik fel hazánk természeti kincseit gyalogosan vagy kerékpárosan túrázva. Az Aktív Magyarország 2020. októberében kiírt pályázatán az Év turistaszállását keresték.

Az első alkalommal megtartott szavazás a turistaszállások, a túrázás, a természetben töltött aktív pihenés népszerűsítését szolgálta.

Turistaszállások Magyarországon, felújítási program

Szerencsére egyre több, újonnan épített vagy felújított, modernizált turistaszállás található az ország különböző pontjain. Az erdei szálláshelyek sokat fejlődtek a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével. Idén több mint 50 turistaház újult vagy újul meg, a program pedig 2022 év végéig folytatódik.

A második helyezett, az orfűi Vízfő Turistaház (kép forrása: Aktív Magyarország)

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ pályázatára magánszemélyek küldhettek turistaházakat 2020. október első két hetében. A beérkező pályázatokat egy szakmai zsűri értékelte és kiválasztotta a tíz legjobb pályázatot.

Fontos elvárás volt az építmény állapota, környezetének rendezettsége, berendezésének modernsége, a konyha, fürdőszoba felszereltségének korszerűsége, illetve, hogy minél több turistaút vezessen hozzá.

Előnynek számított, ha a helyszín a gyalogos megközelítés mellett kerékpárral is elérhető, illetve ha a közelben több látnivaló található.

A legjobb 10 turistaház 2020-ban Magyarországon

A több száz beérkezett pályázat közül a zsűri a következő turistaházakat tartotta a legjobbnak, melyek közül a nyertest a szavazók választották ki.

  • Vízfő Turistaház,
  • Kistolmácsi Erdei Lak,
  • Som-hegyi Turistaház,
  • Kőhegyi Czibulka János Menedékház,
  • Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely,
  • Ágasvári Turistaház,
  • Rudolf-tanya,
  • Annafürdői Vendégház,
  • Hubertlaki Kulcsosház,
  • Károly-lak Turistaház.

A 10 legjobbnak tartott turistaház közül az Annafürdői 1924 szavazattal nyert, a második helyen a Vízfő Turistaház áll 1760, míg a harmadik helyen az Ágasvári Turistaház 1005 szavazattal került a dobogóra.

A harmadik helyezett, az Ágasvári Turistaház a Mátrában ((kép forrása: Aktív Magyarország)

Vajon milyen lehet a nyertes turistaház?

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Annafürdői Vendégház Tolna megyében, Szekszárdhoz közel, a Tolnai-hegyhát déli részén csodás erdei környezetben helyezkedik el. A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a vendégház mellett működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción és minőségi fejlesztésen ment keresztül.

Az Annafürdői pihenőtó, Gulyás Attila fotója (forrás: Annafürdői Vendégház Facebook oldala)

A vendégháznak otthont adó, közel 100 hektáros, természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Annaforrás, amely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja.

A forrás körüli régi épületek felújításával és a parkerdei közjóléti berendezések létrehozásával ökoturisztikai fejlesztések sora valósult meg a közelmúltban, így jött létre a Turisztikai és Természetismereti Központ, mely hamar a turisták és a kiránduló csoportok kedvelt úti céljává vált.

Nem lehet unatkozni az Annafürdői Vendégháznál: a parkerdőben horgászati lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, grillező- és tűzrakóhely, fából faragott és festett játszóelemekből készült játszótér, fedett étkező és szabadtéri kemence található.

Kerékpárosbarát hely, kézműves foglalkozásokat, lovas programokat, játékos vetélkedőket is tartanak turistacsoportok, gyerekes családok és egyéni látogatók számára egyaránt.

Kirándulásra bőven ad okot a közelben a Rétisasfészek kilátó, a lombkorona tanösvény, a vadaspark, az erdei pihenők, az erdei kisvendéglő. Képzett túravezetők révén természetismereti és kulturális túrákon lehet részt venni.

ADL – Debrecenimami

Forrás: turizmus.com, Annafürdői Vendégház és Erdei Iskola Facebook oldala

Az Annafürdői Vendégház közösségi tere
Az Annafürdői Vendégház négyágyas szobája
Az Annafürdői Vendégház konyhája
Az Annafürdői Vendégház
Az Annafürdői Vendégház ebédlő
Az Annafürdői Vendégház játszótér

Neked ajánljuk!

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Néhány jó ötlet, hogyan kedveskedjünk a karácsonyra készülődve.
Ugrás az oldal tetejére