Jelenlegi hely

Betlehemi láng - ragyogjon a Ti otthonaitokban is!

Megérkezett Magyarország több településére is a Betlehemi Születés-bazilika örökmécseséről származó láng, hogy a magyar családok otthonába is békét és összetartozást hozzon.

De mi is ez a hagyomány?

A Betlehemi láng története a 11. századig nyúlik vissza, II. Orbán pápa felhívására fiatal lovagok indultak Betlehembe, hogy a reményt jelképező lángot elhozzák városukba, Firenzébe. 3 év után, 1099-ben tértek vissza, amit a pápa már nem élt meg. A lángot a város katedrálisában helyezték el, hogy a város lakói elvihessék otthonaikba. Ez volt a középkor első és utolsó békelángja, amelyet egyenesen Krisztus szülőhelyéről hoztak.

A láng újkori története Linz város egyik televíziós műsorának alkotóihoz kötődik, akik 1986-ban ezzel próbálták a társadalom figyelmét felhívni egy sérült gyerekek megsegítésére szervezett redezvényre. Az 1986-os évet az ENSZ a béke évének nyilvánította, így a Betlehemből származó láng a béke jelképévé vált, mely karácsony estéjén betöltik az otthonokat.

A láng terjesztését idővel átvették az osztrák cserkészek, akik azóta is minden évben gondoskodnak róla. Évről évre Bécsből rendszerint egy-egy "különleges" gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a betlehemi barlang helyén épült Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. A lángot lámpásba zárva hozzák repülővel Bécsbe, ahol egy nagyszabású ökumenikus ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei. Ezt követően a Betlehemi Láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen. Az otthonokban fénylő „betlehemi láng“ imádságra hívó jelenléte összeköti a magyar családokat a világ különböző pontjain élő keresztényekkel, és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét.
A békelángot az előző években eljuttatták Ferenc, XVI. Benedek és II. János Pál pápáknak és sok állam- és kormányfőnek.

A világjárvány a Betlehemi láng útját is átírta, de a pandémia sem állhatta útját a láng európában és a világban való elterjedésének. A szokásostól eltérően az idén egy Betlehemben élő 9 éves kislány gyújtotta meg az osztrák cserkészek lámpását, amit egy légikísérő szállított Linzbe egy robbanásbiztos lámpásban, az ORF televízió stúdiójához. 

  

A hagyományoktól eltérően az idén nem a bécsi Stephans Domban, hanem a salzburgi katedrálisban történt a láng ünnepélyes, de a nemzetek részvétele nélküli "szétosztása" ökumenikus szertartás keretében 2020. december 12-én, amit az osztrák televízió élőben közvetített. A nemzetek gyertyájának meggyújtása után az adott országok cserkész-képviselőinek üzenetét videón láthattuk. A magyar gyertya meggyújtása az 55. perctől látható. 


 

A meggyújtott gyertákat - mely a béke, remény és az egység szimbóluma - az osztrák cserkészek egy-egy határállomásra szállították, ahol a környező országok képviselői átvehették. A Magyar Cserkészszövetség képviselői december 12-én Hegyeshalomban vették át a lángot és szállították Budapesetre, a kelenföldi evangélikus templomba, ahol csendes keretek között elindult az ország több pontja felé. A láng utazása közben az egyes vasútállomásokon a cserkészek lámpásaikkal már átvették a lángot és a láng megkezdet útját a nyugati országrészben. A magyar cserkészek aztán szállították tovább a velünk szomszédos országok határátkelőihez, hogy a láng továbbterjedhessen. 

Az esemény tiszteletére idén a Vatikán és Ausztria közös bélyeget adott ki, melynek egyik oldalán Ferenc pápa látható a békelánggal a kezében, a háttérben a Szent Péter-bazilikával, a másik oldalon az újszülött Jézust láthatjuk piros textíliába takarva az ausztriai Christkindl zarándoktemplom előtt.

 

Éljünk a lehetőséggel, fogadjuk be a betlehemi láng fényét, melegét otthonunkba, hogy átjárja életünket.

Az elmúlt napokban sok-sok magyar város polgármestere, temploma fogadta a lángot, sok helyen erről gyújtották meg az adventi koszorú 4. gyertyáját. A Szombathelyimami otthonába advent 4. vasárnapján érkezett a láng - melyet azóta is féltve óvunk - biztos, ami biztos, 2 lámpásban is őrizzük, hogy karácsony este valóban a betlehemi barlang fénye ragyoghassa be otthonunkat.

 

Bíztatlak, keresd meg lakóhelyeden a cserkészeket, templomokat, hogy Te is hazavihesd a lángot!

Összeállította:
Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami

Források: 
cruxnow.com
mti.hu
magyarkurir.hu
 

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Ugrás az oldal tetejére