Jelenlegi hely

Meddig érvényesek a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok?

Talán hallottad, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok érvényessége meghosszabbodott. Milyen okmányokról van szó és azok meddig érvényesek hosszabbítás nélkül? Mutatjuk!

A lejárt okmánya érvényességi idejének meghosszabbodását a 2021. december 31. napjáig hatályos, a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet biztosította.
 

2022. január 1. napjától hatályba lépett a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény, ami megmutatja, hogy meddig él a "türelmi idő".

Mely okmányokra vonatkozik az érvényesség "meghosszabbodása"?

  • A magyar hatóság által kiállított,
  • Magyarország területén hatályos,
  • 2020. március 11. és 2020. július 3 között lejárt., vagy
  • 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt hivatalos okmányoka.

Figyelem! Ha a hivatalos  okmány 2020. július 4. és 2020. november 3. között járt le, akkor nem vonatkozik rá a türelmi idő!

Milyen típusú okmányok érvényessége hosszabbodott meg?

  • személyazonosító igazolvány,
  • útlevél,
  • vezetői engedély,
  • valamint a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idő.

Meddig érvényesek a fenti okmányok hosszabbítás nélkül?

2022. június 30. napjáig

A forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idő tekintetében az időszakos műszaki vizsgálat elvégzését a műszaki vizsgálóállomások valamelyikénél lehet kezdeményezni.

Az okmányok megújítása akár időpontfoglalás nélkül is intézhető az ország bármely kormányablakában. 

Érdemes időben gondoskodni a lejárt okmányok megújításáról!

Gellén Nóra 

- Pécsimami - 

Neked ajánljuk!

10 film tanárokról és diákokról

10 film inspiráló tanárokról

Válogatásunkban találtok drámát és vígjátékot, elitiskolában és "nehéz környéken" játszódó történeteket is. Közös bennük, hogy a főszereplők inspiráló tanárok, akik életre szóló mintát adnak tanítványaiknak.
Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Ugrás az oldal tetejére