Jelenlegi hely

Az omega-3 zsírsav szerepe várandósság alatt

Igen gyakori az omega-3 zsírsav okozta hiány napjainkban, a statisztikák szerint pedig a nőknél még magasabb. Hogy miért fontos ennek a hosszú szénláncú zsírsavnak a bevitele? 

Az omega-3  legfontosabb szerepe a magzat és újszülött szem- és agyideg fejlődésében van. E zsírsav segít maximalizálni a gyermek intelligenciaszintjét, és védi a babát az agyi sérülésektől, ennek hiánya vezethet például az autizmushoz, látható fejlődési elmaradáshoz.

Az emberi és állati sejtek nem képesek előállítani az omega-3 zsírsavat, így a magzatnak is már minden omega-3 zsírsavat az anyától kel megszereznie. Egy kismama étrendjében az omega-3 zsírsav bevitele és vérében e zsírsav plazmakoncentrációja közvetlen befolyásolják a fejlődő magzat omega-3 státuszát. Mivel a magzat állapota, fejlődése függ az anya étrendjétől is, így értelemszerűen a bevitt omega-3 zsírsav mennyiségétől is, és a szoptatós babáknál is hasonló a helyzet, hiszen az anyatejen keresztül érintkezik az anya minőségi étrendjével, ezért fontos, hogy a kismamák is megfelelő vitaminellátásban részesüljenek. Ennek ellenére a legtöbb nő étrendje hiányos e forrás tekintetében.

Az omega-3 erőműként működik annak érdekében, hogy a baba megfelelően fejlődjön és a lehető legmagasabb fejlettségi szintet elérje a terhesség végéig. A koraszülés a vezető magzati halálokok között szerepel, amelynek gyakori oka az első hónap hiányos tápanyagbevitele. Az állati alapú omega-3 zsírsav bevitele ugyanakkor túlnyomó többségben megakadályozza a koraszülést.

Egy 1991. márciusában végzett tanulmány szerint, melyben a Mayo Klinika  19 "normál étrendet" fogyasztó terhes nőt vizsgált, az eredményeik omega-3 zsírsavban való hiányt mutattak ki. Egy másik kutatásban inuit (eszkimó) és kanadai terhes nőket vizsgáltak, és az összehasonlításból az derült ki, hogy a kanadai szoptató anyák tejében omega-3 hiány mutatkozott.

Én amellett vagyok, hogy az egészséges zsírokat, vitaminokat és egyéb tápanyagokot elsődlegesen abból az ételből fedezzük, amelyet elfogyasztunk, azonban az állati eredetű omega-3 zsírsav esetében úgy gondolom, hogy a kiegészítés nagyon fontos.  Ennek két fő oka van. Először is, az omega-3 zsírsav élelmiszerforrások, amelyek a halakban és egyéb tengeri állatokban találhatóak, nem biztonságos megoldások. Sajnos, a legtöbb halkínálat manapság annyira erősen szennyezett ipari szennyező anyagokkal és toxinokkal, mint pl. higany, PCB-k, nehézfémek és radioaktív mérgek, hogy kismamáknak és gyermekeknek nem ajánlom ezt. A  másik fő ok, amiért a jó minőségű, állati eredetű omega-3 zsír kiegészítés olyan fontos, mert sok embernél, köztük a terhes nőknél is omega-3 hiány áll fent.

Megjegyezném még, hogy a növényi alapú omega 3 zsírsavak nem biztosítják ugyanazokat az előnyöket, mint az állati eredetűek, mert a legtöbb ember nem tudja átalakítani a növényi alapú zsírokat a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavvá. Tehát lenmag, dió, és egyéb növényi eredetű omega-3  zsírsavat tartalmazó ilyesfajta forrás nem helyettesítheti az állati omega-3 zsírsavakkal. Egyszerűen nem kapja ugyanazokat az előnyöket, mert nem metabolizálódik olyan hatékonyan.

Babavárás kezdetén legyünk már tudatosak étrend tekintetében is, és keressünk megfelelő szakembert, megfelelő forrásokat a minőségi tápanyagok pótlásához.

 

Forrás: babykitchen.blog.hu

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére