Jelenlegi hely

Hogyan ne készítsünk farsangi fánkot?

Amikor már végleg eldőlt, hogy mindhárom gyerekemnek lesz vállalható farsangi jelmeze, mégpedig úgy, hogy idén először semmit (de tényleg semmit!) nem dolgoztam a ruhákkal, és épp kezdtem volna elégedetten hátradőlni, hogy mégis milyen hatékonyan megoldottam a helyzetet, hirtelen rossz érzés tört rám: erős lelkiismeretfurdalás.

Hát milyen (farsangi) anya vagyok én?! Azzal minden kicsi és nagy családtagom tisztában van, hogy én nem vagyok egy ötletes és türelmes kreatívmami, aki már január 2.-án elkezd gondolkodni a gyerekei farsangi jelmezén, és azzal kapcsolatban is megértő volt mindenki, hogy idén először már aktívan dolgozom a farsangi "szezonban" is, és emiatt a kreativitáson túl nem időm sem volt jelmezeken gondolkodni, nemhogy elkészíteni őket, sőt, a végén még hálásak is voltak, hogy mégis milyen jól megoldodottam az idei farsang "projektet" (részletek ITT)... De azért valamit csak fel kellene mutatni idén is, nem?! Ezért egy farsangi vasárnap reggelen felpattantam a reggeli asztaltól azzal a nagy elhatározással, hogy most nyomban nekiállok farsangi fánkot sütni ebédre!

Ez azért nagy dolog, mert én nemcsak kreatívmami nem vagyok, de konyhatündér sem. Egyvalamit viszont nagyon szívesen készítek a konyhában: süteményt. Abból bármikor bármennnyit. Szeretem az egész folyamatot: keresgélni a receptek között (és a konyhában hozzávalókért), kitalálni, hogy hogyan térjek el a leírtaktól (amire azért is van szükség, mert valami mindig hiányzik otthonról a spontán kiválasztott recept hozzávalói körül), elkészíteni a sütit (ez a legjobb az egészben, mert a gyerekekkel együtt csinálom, és azt mindenki nagyon élvezi), no és persze utána pillanatok alatt felfalni az egészet! :)

De farsangi fánkot még sohasem sütöttem. Sőt, semmilyen fánkot sem. Így aztán sikerült is az összes lehetséges hibát elkövetnem:

1. Előszöris nem volt bevált receptem. Vasárnap reggel lévén még a barátnőimet sem mertem ilyesmivel zavarni, így jött a keresés a hálón. Ezerféle receptből nehéz választani, így rövid gondolkodás után kiválasztottam a legegyszerűbbet: alaprecept (Nagymamám fánkja). Mivel én minden ünnepi sütit nagymamám receptjei alapján sütök (részletek ITT), ezt tűnt a tökéletes megoldásnak! Az is lett volna, ha...

2. ...lett volna otthon például friss élesztő, de nem volt. Vasárnap lévén, a közeli bolt sem volt nyitva. Így maradt az instant verzió. (Szerencsére azt és minden más alapanyagot találtam otthon.) Attól viszont nem nagyon akart megkelni a tészta. Egy óra múlva még meg sem moccant, miközben a recept szerint duplájára kellett volna nőnie. Így ebédre nem is lett kész...:( Sebaj, jó lesz az uzsonnára is, ezt a napot úgyis rászántam már. Arra gondoltam, hogy békén hagyom egy időre, addig pihenek én is egy kicsit. A kicsiből nagy alvás lett, a tésztából pedig ez: 

3. Nem volt könnyű összeszedni a szétfolyt masszát és kinyújtani, de amikor végre sikerült, jött a következő nehézség: a pogácsaszaggató. A recept szerint azzal kellett volna kivágni a fánkokat. Nos, nekem nincs olyanom... Sőt, azt sem tudom milyen, ugyanis a fánkon kívül pogácsát sem sütöttem soha... Rövid gondolkodás után újra improvizálni kellett, és előkerültek a karácsonyi mézeskalács formák:

4. Így készültek a szív, mézeskalács emberke és házikó formájú farsangi fánkok. (A mókussal nem próbálkoztam, pedig a gyerekek nagyon kérték...:) ). A folyamat képekben:


 

 

 

5. Az eredmény viszont fölülmúlta minden, a sütést végigkövető éhes családtagom várakozását. És az enyémet is. Igazi "ronda, de finom" vacsora (persze, hogy nem uzsonna...) lett belőle, mind elfogyott! :)

 
Szerző, fotók: Antal-Ferencz Ildikó (Ildi), Budapestimami

Neked ajánljuk!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
szilveszter

10 jó tanács az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, babonák

Az újévi szokások nem változtak az idők folyamán még mindig úgy tarják: ”amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is”.
Szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Jó tanácsok az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szilveszteri népszokás és babona társul. Ezek közül csemegéztünk és összeszedtünk neked 21 újévi hagyományt és hiedelmet – nehogy valamit elfelejts vagy valamiből kimaradj!
Ugrás az oldal tetejére