Cukkinis lecsó készítése
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg zöldpaprika (tisztítva 0,6 kg)
 - 0,5 kg cukkini (2 db kicsi)
 - 0,5 kg paradicsom
 - 2 db közepes hagyma
 - 1 csokor petrezselyem
 - 1 szál bazsalikom
 - 10 dkg szalonna (vagy 1 evőkanál sertészsír)
 - 1 evőkanál piros fűszerpaprika
 - 1 db csípős paprika (nem feltétlenül szükséges)
 - 1 teáskanál só
 

Megjegyzések:
- A hozzávalók arányát nem kell szigorúan betartani – nem is lehet, hiszen inkább darabra válogatjuk össze a lecsónak valót.
 - A klasszikus arány a 3:2:1 (3 rész zöldpaprika, 2 rész paradicsom, 1 rész hagyma), de ettől ízlés szerint el lehet térni, hiszen van, aki több paprikával, van, aki több paradicsommal szereti. Szóval: ahány ház, annyi szokás. A cukkini mennyiségét is lehet tetszőlegesre választani.
 - Ha nincs zöldfűszer, használj szárítottat.
 - A lecsót gazdagíthatod karikára vágott kolbásszal, debrecenivel, virslivel.
 
Előkészítés
- A zöldpaprikát, paradicsomot és cukkinit, zöldfűszereket megmosod.
 - A zöldpaprika csumáját eltávolítod, karikákra vágod.
 - A paradicsomot karikákra vágod. (Ha kényes vagy rá, a szeletelés előtt mártsd egy-két percre forró vízbe és húzd le a héját.)
 - A cukkinit – ha már öregebb – meghámozod és kockákra vágod. (A zsenge cukkini héját nem kell eltávolítani, mert még színesíti is az ételt.)
 - A hagymát megtisztítod, félbe, majd félkarikákra vágod.
 - A szalonnát kockákra vágod.A zöldfűszereket felaprítod.
 
A cukkinis lecsó elkészítése
- A szalonnát egy nagyobb lábasban kiolvasztod.
 

- Megpárolod rajta a hagymát.
 

- Ráteszed a piros fűszerpaprikát, összekevered, majd beleteszed a paradicsom harmad részét, hogy engedjen egy kis levet.
 


- Ráteszed a karikákra vágott zöldpaprikát és csípős paprikát is. Lefeded és fedő alatt párolod 10 percig, hogy egy kicsit puhuljon (nehezebben fő meg, mint a paradicsom és a cukkini).
 

- Hozzáadod a cukkinit és paradicsomot. Megsózod.
 

- Összekevered.
 

- Addig párolod (most már fedő nélkül), míg minden puha lesz). Ez hozzávetőlegesen negyed óra, de függ a zöldségek fajtájától, állapotától.
 - Ha gazdagítani szeretnéd, a karikára vágott húskészítményt a főzés vége előtt 5 perccel add az ételhez – a felaprított zöld fűszerekkel együtt.
 - Amikor minden megfelelően puha, a cukkinis lecsó elkészült.
 

Tálalás
Egy szelet friss kenyérrel tálalhatod – és lehet, hogy kanál kell hozzá, mert elég sok leve lesz.
 
Ha érdekel a lecsó eltevése és a cukkinis lecsó eltevése, az oldalamon találod.
Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
 
                    








