Jelenlegi hely

Hideg meggyleves: a nyári hideg levesek sztárja

Felülmúlhatatlan. Ha a receptem szerint készíted el, családod imádni fogja.

Hideg meggyleves recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg meggy
  • 15-20 dkg cukor (leginkább kóstolással lehet eldönteni a helyes mennyiséget)
  • 1/2 citrom héja
  • 3-4 darabka fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finom v. rétes liszt
  • 1 dl tejszín (ha tejszínhabbal készíted)
  • 1 liter víz

Előkészítés

  • A meggyet megmosod, leöblíted, szárait eltávolítod.

  • Kimagozod (nem valami kellemes, ha magok vannak egy levesben. A magozás elvégezheted kézzel, kézzel egy kinyitott gem kapocs segítségével vagy meggymagozóval.

A hideg meggyleves elkészítése

  • A citromhéjat, fahéjat és szegfűszeget kb. 1 dl vízben felforralod, néhány percig főzöd, majd leszűröd. Ezzel elkerülheted, hogy fűszerdarabok úszkáljanak a levesben, bár az sem lenne tragédia, ha a levesben maradna.
  • 2. Az előkészített meggyet egy lábasba teszed, hozzáadod a vizet, a fűszeres oldatot és a cukrot.

  • Felforralod és addig főzöd, ameddig a meggy megpuhul és a leve kioldódik a vízben annyira, hogy szép sötét bordó legyen. Ez lehet néhány perc, de 10 percig is eltarthat.
  • Közben elkészíted a habarást. A tejfölben elkevered a lisztet, majd részletekben hozzáadsz a leves főzővizéből annyit, hogy önthető legyen. Mondjuk, ha egy bögrében készíted, a végén tele legyen a bögre. Közben mindig kevered, hogy a végén homogén, csomómentes legyen az habarás.

  • Amikor a meggy megfőtt, hozzáöntöd a habarást, összekevered, felforralod és néhány percig forralod, hogy a liszt ne maradjon nyers.

  • A kész levest hagyod kihűlni. A hűtést gyorsíthatod, ha a lábast hideg vízbe állítod. Utána hűtőben
    tovább hűtöd.

Elkészítési idő (hűtés nélkül): 40 perc.

Megjegyzések:

  • A hideg meggylevest elkészítheted kimagozott mirelit meggyből, akkor hűtés nélkül 15 perc alatt kész.
  • Előző nap is elkészítheted.
  • Sűrűbbre főzve és tejszínhabbal a tetején desszertként is kiváló.

Tálalás

Tálalhatod tányérban vagy csészében, citromkarikával és mentalevéllel díszítve.

 

Uborkaleves hidegen – ezt a levest is megkedvelheted.


Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére