Jelenlegi hely

Palacsinta

Palacsinta: az egyik legváltozatosabb módon elkészíthető alaprecept. Tehetsz gyümölcsöt, zöldséget vagy fűszert a tésztájába. Színezheted is, ha úgy tartja kedved. Töltheted édes és sós töltelékkel. Csúsztathatod, lerakhatod torta formájában.

Pap Zsuzsa írása

A "féleségeknek" se szeri, se száma. Ha még nem tudsz palacsintát sütni, ideje megtanulnod! Ha igen, ötleteket kaphatsz.

Palacsinta alaptészta

Hozzávalók

12 db palacsintához

  • 8 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl tej (lehet ettől eltérő mennyiség attól függően, hogy milyen méretű és milyen vastag palacsinták készülnek – a tej egy részét lehet vízzel helyettesíteni)
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • kb. 0,5 dl étolaj (1 evőkanálnyi a palacsintatésztába, a többi a sütéshez)

Megjegyzések:

  • Cukor: tilos, attól ragad le a tészta.
  • Tapadásmentes vagy régi vas palacsintasütőt használj a sütéshez. 

 

Tészta készítése

1.    A lisztet, a tojásokat és fél deci tejet csomómentesre összekevered. Használhatsz fakanalat, habverőt vagy kézi mixert. 

Tojás összekeverése tejjel palacsintához

Liszt belekeverése palacsintatésztába

2.    Beleteszed a sót és tejjel fokozatosan felhígítva tovább kevered addig, hogy egy közepesen sűrű, merőkanállal merhető és önthető massza legyen belőle. Inkább sűrűbb tésztával indulj a sütésnél, mert hígítani tudod, sűríteni viszont nem. Az első palacsinta sütése után látni fogod, hogy kell-e még hígítani.

Palacsintatészta hígítása tejjel

3.    Keverj hozzá 1 evőkanál olajat, ez segíteni fog abban, hogy a tészta sütés közben ne ragadjon le.

Palacsintatészta sütés előtt

 

Palacsinta sütése

1.    A palacsintasütőbe önts egy kiskanálnyi olajat és forrósítsd fel. 

Serpenyő forrósítása palacsintasütés előtt

2.    A tésztából egy közepes merőkanálnyit önts a serpenyőbe.

3.    Körkörös mozgatással oszd szét a tésztát a serpenyőben egyenletesen.

Palacsinta sütése

4.    Süsd meg az egyik felét. Amikor a tészta a serpenyő mozgatásával már elcsúszik az edény aljától, akkor fordítsd meg és süsd meg a másik felét is. A fordításhoz használj palacsintafordítót, vagy lapos fa keverőt. Később a feldobással történő fordítással is megpróbálkozhatsz. 

Palacsinta sütése

5.    Amikor a másik oldal is megsült (hamarabb lesz kész, mint az első odal), csúsztasd egy tányérra.

Palacsinta

6.    Folytasd a sütést addig, amíg a tészta elfogy. 

 

Milyen palacsintákat készíthetsz?

A tésztája

A tésztája maradhat az alaptészta, vagy keverhetsz hozzá különféle gyümölcsöket, zöldségeket: 

  • alaptészta

Palacsinta alap tésztából

  • almás tészta 
  • sütőtökös tészta

Palacsinta sütőtökös tésztából

  • spenótos tészta 

Palacsinta spenótos tésztából

  • medvehagymás tészta 

Palacsinta medvehagymás tésztából

... és még sok más egyéb.

 

Töltelék

A töltelék lehet édes vagy nem édes.

Édes töltelékek

Lakváros palacsinta

  • cukros kakaó
  • citromos cukor
  • cukros, tojásos tehéntúró  
  • nutella 
  • cukros darált dió
  • cukros darált mák   

 

Nem édes töltelékek

  • darált húsból készült pörkölt (hortobágyi palacsinta)

Hortobágyi palacsinta

  • gombapörkölt

Gombás palacsinta

  • virsli

Virslis palacsinta

  • tejfölös juhtúró

Medvehagymás-juhtúrós palacsinta

Ebből a néhány példából láthatod, hogy a variációknak csak a fantáziád szabhat határt.  Kiegészítésül: még metéltet is szoktak készíteni belőle, amely tésztaként vagy levesbetétként is kiváló. 

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.

 

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére