Szilvalekvár receptek
Mostanában az az érzésem, hogy szilvalekváron a hagyományos, sűrű, órákig cukor nélkül készített lekvárt értjük, valami olyasmit, amit régen az asszonyok a családi házak udvarán üstökben főztek és cserépedényekben tároltak, mert ez az igazi. Pedig szilvából más is készülhet. Itt most négy alaptípust mutatok be neked:
- 
hagyományos, sűrű, cukor nélkül készült szilvalekvár
 - 
darabos szilvalekvár (szilva dzsem)
 - 
gyors szilvalekvár pektinnel
 - 
fűszeres szilvalekvár rozmaringgal és kakukkfűvel.
 
A szilva előkészítésre befőzésre
Először előkészíted az üvegeket:
- tisztára mosod
 - forró vízben sterilizálod
 - kicsepegteted
 - kiszárítod.
 
Bármilyen formában főzöd be a szilvát, az előkészítés módja ugyanaz és az alábbi lépésekből áll:
- A szilvát álló vízben kétszer megmosod, majd folyó vízben leöblíted.
 - A szárakat eltávolítod és ismét leöblíted.
 - A magokat eltávolítod, közben a szilvát feldarabolod (félbe vagy több darabba)
 
Megjegyzések:
- A tartósítószer nélküli eltevésnek vannak feltételei: hibátlan gyümölcs, tiszta munka, légmentesen zárható üvegek.
 - A befőzni kívánt szilva legyen érett, hibátlan (ha akad benne hibás, a romlott részt vágd ki,vagy ne is főzd be).
 - A befőtt és az ecetes szilva készítésénél a magozás és darabolás elmarad, de ebben az írásban ezekkel nem foglalkozom.
 
Hagyományos, sűrű szilvalekvár
Hozzávaló:
- 3 kg szilva (olyan mennyiség, amennyiből bátran kipróbálhatod, de valójában tetszés szerint mennyiségből készítheted a lekvárt (nem kell hozzá sem cukor, sem tartóstószer
 
Elkésztés:
- A kimagozott szilvát a könnyebb főzés kedvéért turmixolhatod, ledarálhatod, feldarabolhatod, de félben is hagyhatod (ez a végeredményen nem fog változtatni). A darabolással gyorsítod a folyamatot, mert a feldarabolt szilvából kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalma.
 - Felteszed főni egy lábosban. Lehetőleg ne zománcos edényt használj a főzéshez, hanem rozsdamentes acélból készültet, abban kevésbé fordul elő, hogy odakozmál az aljára.
 - Lassan melegíted, hogy kiengedje a levét. Főzés közben sokszor megkevered.
 - Addig kell főznöd és kevergetned, míg a szilvalekvárt egy kanálra téve megfordítod, és nem esik le róla.
 - Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón üvegekbe teszed – az üveg legyen tele, hogy kevés levegő maradjon benne.
 - Az üvegeket lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ilyenkor a levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
 - Egy napra száraz dunsztba teszed, majd címkézés után végleges helyére rakod.
 
Elkésztési idő: 4,5 óra

Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/lekvar/szilvalekvar/
Darabos szilvalekvár (szilva dzsem)
Hozzávalók:
- 1,5 kimagozott szilva
 - 30 dkg kristálycukor
 
Elkészítés:
- A kimagozott és lemért szilvát egy lábasba teszed.
 - Hozzáadod a cukrot és egy órát állni hagyod. Közben időnként megkevered, hogy a gyümölcs levében a cukor feloldódjon.
 - 10 percig főzöd, majd botmixerrel egy részét összetöröd úgy, hogy darabos maradjon.
 - Tovább főzöd addig, amíg tányérra cseppentve már nem folyik szét.
 - Forrón üvegekbe mered annyira tele, amennyire lehet.
 - Az üvegeket lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ekkor a bent maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik.
 - Egy napra száraz dunsztban gőzölöd, majd felcímkézés után végleges helyére teszed.
 
Elkészítési idő: 2 ¾ óra (ebből munka: 1 ¾ óra)

Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/darabos-szilvalekvar-szilvadzsem/
Gyors szilvalekvár
Pektinnel, pektin tartalmú adalékokkal (dzsmfix) vagy pektin tartalmú befőző cukorral készül. Előnye, hogy a főzési idő néhány percig tart. Itt egy dzsemfixes változatot olvashatsz, amit én szilva öntetnek
neveztem el.
Hozzávalók:
- 1,5 kg megmosott, magozott szilva (kiindulhatsz 2 kg-ból, valószínű. lesz benne hibás)
 - 0,5 kg cukor
 - 1 tasak (25 g) Lucullus dzsemfix 3:1 (Összetevői: dextróz, pektin,, citromsav, káliumszorbát tartósítószer, kálium-citrát, növényi zsír)
 
Elkészítés:
- A kimagozott és feldarabolt (félbe, negyedbe vagy még kisebb darabokba) egy lábasba teszed.
 - A dzsemfix tartalmát összekevered 3 evőkanál kristálycukorral.
 - A keveréket a szilvához adod és forrásig melegíted.
 - Hozzáadod a maradék cukrot. Összekevered, melegíteni kezded, közben is kevergeted, hogy a cukor feloldódjon.
 - Felforralod és 5 percig főzöd.
 - Forrón üvegekbe töltöd, majd lezárod és 5 percre fejre állítod
 - 1 napra száraz dunsztba teszed.
 - Felcímkézés után végleges helyére rakod.
 
Elkészítési idő: 1 óra

Részletesebb leírást itt találsz:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/dzsem/gyors-szilvalekvar/
Fűszeres szilvalekvár
Hozzávalók:
- 1 kg magozott gyümölcs
 - 0,3 kg kristálycukor
 - 4 mokkás kanál apróra vágott friss vagy porított szárított fűszer
 
Elkészítés:
A fűszeres lekvárok alapja maga a lekvár: ebben a példában a darabos szilvalekvár. A lekvár ugyanúgy készül, mint a fűszer nélküli. A különbség pusztán annyi, hogy a főzés befejezése előtt 10 perccel célszerű a fűszert hozzáadni. Azért nem előbb, mert hosszabb főzés alatt a fűszer aromája kevésbé érvényesül.
Tehát:
- A lekvár elkészítése (amíg a lekvár fő, előkészítheted a fűszereket)
 - Főzés még további 10 percig
 - Forrón üvegbe töltés
 - Lezárás, száraz dunsztba tétel 24 órára.
 - Fűszer hozzáadása
 
Elkészítési idő: 3 óra (ebből munka: kb. 2,5 óra)


A részletesebb leírást itt találod:
http://www.haztartas-ma.hu/index.php/befozes-tartositas/lekvar/fuszeres-lekvarok/
Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
 
                    








