Jelenlegi hely

Egészségpénztár nyugdíjasoknak: megéri?

Egy betegség mindig a legrosszabbkor jön, ám ha felkészültek vagyunk és rendelkezünk egészségpénztár tagsággal, akkor sokkal könnyebben úrrá lehetünk az problémán.

Ma már sajnos kézzelfogható, hogy az állami ellátás komoly kihívásokkal küszködik, ezért érthető módon a privát szektor szolgáltatásait egyre többen veszik igénybe. A magánorvosi ellátás azonban amellett, hogy nyugat-európai színvonalat biztosít, jelentős kiadásokkal is járhat.

Így aztán érdemes előre gondolkodnunk és tartalékolnunk erre a célra. Ennek tükrében pedig nagyon tudatosan meg kell tervezni befektetéseinket, hiszen például egyáltalán nem mindegy, időskori anyagi biztonságunk megteremtését mikor kezdjük el. Nyugdíjbiztosítás kötésnél ez is számít. Ez utóbbi ugyanis az egyik legnépszerűbb forma ma a piacon, ám döntő befolyással bír, mikor vágunk bele a takarékoskodásba, hiszen évtizedek alatt sokkal egyszerűbb felépíteni egy komolyabb tartalékot.

Milyen előnyökkel jár a nyugdíjbiztosítás?

Önmagában az állami ellátórendszerre támaszkodni ma már nem feltétlen szerencsés, a szakemberek elemzései alapján pedig a helyzet sokkal rosszabbá válhat a következő évtizedekben. Nem csak a nyugdíjak reálértékének csökkenésével, de a korhatár jelentős kitolódásával is számolnunk kell. Ezért aztán tanácsos olyan eszköz mellett letenni a voksunkat, ami mindkét dilemmára hathatós megoldást ajánl. Egy nyugdíjbiztosítás segítségével hosszú távon megalapozhatjuk passzív éveink nyugalmát, mindemellett ez az egyetlen olyan, állami támogatással bíró forma, amelynél a kifizetés a szerződéskötéskor érvényben lévő korhatárhoz van rögzítve. Idővel ez óriási segítséget jelenthet, hiszen akár évekkel előbb hozzájuthatunk pénzünkhöz. Ugyanakkor a jelenlegi kínálat hatalmas, ezért a nyugdíjbiztosítás megválasztásánál nagyon körültekintően kell eljárnunk. Figyelembe kell venni a rendelkezésre álló időt, a befektethető összeg mértékét és az sem mindegy, mekkora kockázattűrő képességgel rendelkezünk. Így aztán amikor a nyugdíjbiztosítás mellett tesszük le a voksunkat, mindenképpen érdemes kikérnünk egy független pénzügyi szakember tanácsait. A kapott intelmek és a részletes útmutatás alapján már könnyedén megtalálhatjuk a számunkra legoptimálisabb konstrukciót.

Ezért kardinális az egészségpénztár megléte

Míg azonban a nyugdíjcélú megtakarításunk egy igen távoli célt szolgál, addig az egészségünk megőrzése mindennapi feladataink közé tartozik. Sajnos egyre inkább el kell fogadnunk, miszerint gyors és magas színvonalú kezelést gyakorta csak a magánorvosi ellátás keretein belül kaphatunk, ezért aztán az egészségpénztár egy olyan megtakarítási forma, aminek mindenki portfóliójában helye van. Ez a konstrukció ráadásul letisztult, így könnyen átlátható. Gyakorlatilag egy olyan tartalék, ami kizárólag egészségügyi kiadásokra fordítható, ám sokkal előnyösebb annál, mintha egy számlán, vagy otthon gyűjtenénk össze a pénzünket. Tudniillik befizetéseink után adó-visszatérítésre vagyunk jogosultak. Ebben is előnyös az egészségpénztár. Ennek a jóváírásnak a mértéke 20 százalék, ami speciális esetben (2 éves lekötés mellett, valamint megelőzési célú szolgáltatások igénybevételekor) további 10 százalékkal megemelhető. Gyakorta felmerülő kérdés, miszerint érdemes-e meglévő egészségbiztosítás mellé kötni egy ilyen konstrukciót. A helyzet az, hogy a legtöbb esetben igen, hiszen egyrészt családtagjainkra is kiterjeszthető az egészségpénztár kerete, másrészt vannak olyan költségek, amelyek a biztosításból nem fedezhetők, ilyenek például a gyógyszerek is. Ez pedig hosszú távon hatalmas előnyt jelenthet.

Neked ajánljuk!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Ugrás az oldal tetejére