Jelenlegi hely

Húsvétkor is mentesen - gluténmentes receptek az ünnepre

Ha ételintoleranciás vagy ételallergiás van a családban, akkor bizony minden ünnepre extrán kell készülni. Ilyen a Húsvét is, nem olyan egyszerű a sütés-főzés, bizony jóval több felkészüléssel jár. Hoztunk néhány fincsi mentes receptet Pintér Mónika Szeretetkonyhájából, hogy megkönnyítsük a dolgotokat, legyen az hidegtál, linzer vagy akár kalács!

Húsvéti reggeli kása

Hozzávalók:

  • növényi tej
  • gluténmentes zabpehely
  • méz
  • díszítésként: barackbefőtt, banán, sárgarépa, csokitoll

Elkészítés:

A növényi tejet felforraljuk, elkeverjük benne a gluténmentes zabpelyhet és elzárjuk. Hagyjuk, hogy a zabpehely beszívja a folyadékot. Mézzel ízesítjük, tetszőlegesen dekoráljuk. 

Húsvéti hidegtál, húsvéti tulipán

Hozzávalók:

  • 1 doboz tejmentes “tejföl” 
  • 2 evőkanál glutén-tej és tojásmentes majonéz 
  • egy doboz édes kukoricakonzerv
  • 1 fél fej lila hagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • opcionálisan növényi feta is mehet bele, apróra vágva nagyon finom, így krémesebb íze lesz
  • díszítésnek újhagyma és paradicsom

Elkészítés:

A tejfölt kikevertem a majonézzel, majd beletettem az apróra vágott lila hagymát és a lecsepegtetett kukoricakonzervet, opcionálisan a krémsajtot is. Sóval, borssal ízesítettem. Eközben kifaragtam a paradicsomból a tulipánfejeket és megtöltöttem a majonézes salátával. Újhagymával díszítettem. 

Húsvéti citromos linzer

Hozzávalók:

  • 30 dkg univerzális gm lisztkeverék vagy Schar C süteményliszt
  • 20 dkg tejmentes margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db kezeletlen (BIO) citrom lereszelt héja és egy pici leve is.

Elkészítés:

A kézmeleg margarinnal összedolgozzuk a lisztet és a porcukrot, belereszeljük a citromot és egy pici levet is nyomunk a tésztába. 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy visszakeményedjen a tészta és ki tudjuk nyújtani. 
Ezután a tésztát kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd tetszés szerint szaggatjuk. 
Alsó-felső sütésen 175 fokon 7-10 perc alatt elkészül.

Vaníliapudingos mandulás linzer

Hozzávalók:

  • 15 dkg Schär B liszt
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 5 dkg nádporcukor
  • 12 dkg tejmentes margarin
  • 30 ml növényi tej
  • kis vanília aroma (kb. 10 gr)
  • 1 bio citrom lereszelt héja
  • fél citrom kifacsart leve

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőbe tesszük kb. fél órára. Ezután újra átgyúrjuk rizslisztes felületen, majd kinyújtjuk, tetszőleges mintára szaggatjuk. Ha kis virág alakú linzer készül belőle, cseresznye vagy eperlekvárral töltjük, akár darált dióval, darált mandulával szórjuk meg. Mi most tojás alakot formáztunk, 175 fokon 12-15 percig sütöttük. Egy sűrűbb növényi tejes vaníliapudingot készítettünk, majd kihűlés után azzal töltöttük meg.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:

  • 240 gramm Schär B liszt
  • 10 gramm útifűmaghéj
  • 150 gramm langyos növényi tej
  • 100 gramm növényi tejszín
  • fél csomag porélesztő
  • 50 gramm cukor
  • csipet só
  • 20 gramm olvasztott tejmentes margarin+a kenéshez kb. 10 gramm
  • opcionálisan mazsola

Elkészítés:

A tej felével kikeverjük az útifűmaghéjat, egy kocsonyás állagú anyagot kapunk.
Kimérjük a száraz, majd a nedves hozzávalókat, és az egészet az útifűmaghéjjal együtt kidagasztjuk. Kelesztjük. Mi kipróbáltuk a hideg kelesztést és nagyon bejött. (Este dagasztottuk ki a tésztát, hűtőbe tettük, majd reggel formáztuk és sütöttük)
Olajozott felületen átgyúrjuk a kelt tésztát, majd három egyenlő részre osztjuk. Egy nagyon jól formázható, rugalmas tésztát kapunk.
Kisodorjuk egyenként és összefonjuk. A tetejét lekenjük olvasztott margarinnal vagy baracklekvárral. (nyilván, ha fogyaszthatsz tojást, azzal lesz a legszebb)
170 fokon sütöttük 25 percet. 
Rácson hűlni hagyjuk, utána szépen szeletelhető. Isteni finom, teljesen a hagyományos kalács ízére hasonlít.


Jó étvágyat!


Pintér Mónika

Gasztroblogger, 5 gyermek édesanyja

További mentes receptek:
www.szeretetkonyham.hu

 

- KAPOSVÁRIMAMI -

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére