Jelenlegi hely

Új csemege a maradékból

Amikor „nagymama” receptek alapján sütök valamit, akkor biztos lehetek benne, hogy a hozzávalókból nem marad felesleg. De nem minden recepttel van ez így, és el is számolhatja magát az ember. Az ünnepi készülődés alatt pedig jól is jöhet egy kis többlet, mivel a kimaradó hozzávalókból ötletes csemegék készülhetnek.

Ezekkel az ötletes ételekkel sikeresen elverhetjük csemetéink éhségét, és elterelhetjük a figyelmüket a karácsonyra készülő remekművekről.

Íme néhány ötlet:

Mák, tojás

Ha marad otthon mák, finom mákos guba készülhet belőle. A felvágott kifli karikákat fél liter tej, 4 tojássárgája, 4 kanál cukor és a maradék mák keverékébe forgatjuk, majd hőálló tálba rakjuk. A tetejére a cukorral felvert tojásfehérjét tesszük, majd összesütjük.

Több sárgája fogy, mint fehérje? A feleslegessé vált fehérjét kemény habbá verjük és cukros darált diót forgatunk bele óvatosan, hogy a hab ne törjön össze. A masszát nagy tepsire tett sütőpapírra halmozzuk kanalanként és legalacsonyabb fokozaton sütőbe tesszük. Inkább szárítjuk, mint sütjük. Csak kihűlve vesszük le a sütőpapírról. Nagyon finom édesség készül így a „maradék energiából”.

A sárgája maradt ki? Én omletthez szoktam felhasználni, egy kanál liszten verem fel a sárgákat és a mellé szánt teljes tojásokat. Egy korty tejet adok még hozzá, és ízlés szerint sajtot. A serpenyőben előre sütöm a sonkát, vagy szalonnát, kolbászt, ráöntöm a tojást, de nem darabolom, mint a rántottát, hanem fordítom, mint a palacsintát. A kész omlettre bőven sajtot reszelek.

De legutóbb a férjem nagymamája a forrásban lévő zöldséglevesbe keverte a pogácsából kimaradt kis sárgáját, és finom kis levesbetétet kapott, kínai levesekben kóstolunk hasonlót.

Alma párolva, facsarva

A fölöslegbe maradt párolt almát palacsintába lehet felhasználni. A hagyományos palacsintatésztába nyersen, nagylyukú reszelőn is reszelhető alma, de igazán aromás a fahéjas, cukros, párolt almával lesz a palacsinta. Vigyázzunk, hogy ne tegyünk bele sokat a nyers tésztába, akkor gondunk lehet a kisütéssel. Az almás palacsinta egyébként is vastagabb szeletté sül. Savanykás-édeskés íze miatt mi töltetlenül szoktuk megenni, de az összes hagyományos töltelékkel nagyon finom.

Én, ha friss almalevet facsarok otthon gyümölcscentrifugával az almaszezonban, akkor a kifacsart pépből, kis almaléből és vaníliapudingból krémet főzök, szögletes háztartási kekszre kenem, több emelet magasan, a tetejére pedig a mikulásból megmaradt tejfigurákból csoki réteget olvasztok.

Sült húsok

A sültekből ízelítőt adhat a lenyesett darabokból készülő (majonézes) saláta. A gyerekeknek pedig biztos nem kell kétszer kínálni az amerikai módra megrakott szendvicseket, a vékony csíkokra vágott hússal, zöldségekkel és sajttal.

Trükkök süteményekkel

A máglyarakást, mint a megszáradt kifli és zsemle újrahasznosításának módszerét mindenki ismeri. De el lehet készíteni szikkadt kalácsból, vagy más édes vagy semleges péksüteményből, pl. briósból is.

A körbevágott süteményszélekből egy kis csokoládé- vagy vanília sodóval és tejszínhabbal készülhet a gyors „somlói galuska”.

Karácsony előtt, a szünidőző gyerekeid és otthon sertepertélő férjed úgyis hálás közönsége lesz minden, a konyhából kikerülő édességnek és csemegének.

Ha a te konyhádban is új ételek születnek a feleslegből, oszd meg velünk az ötleteidet!

Ági, Csabaimami 

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére