Jelenlegi hely

„Babázás” és visszatérés 1. rész

Előző cikkemben összefoglaltam a várandós munkavégzésre és az elmenetel előkészítésére vonatkozó legfontosabb munkajogi szabályokat és jó tanácsokat, tippeket. Most a „babázás” alatti anyagi juttatásokat tekintem át és a munkába való visszatérést megkönnyítő kapcsolattartást és kapcsolódó szabályokat.

 

Anyagiak - mi jár és mikor

Szülési szabadság

24 hét szülési szabadság jár az újszülött érkezésekor, amiből 4 hetet a munkáltatónak lehetőleg a szülés várható ideje előtt kell kiadnia. Onnantól, hogy a szülési szabadság lejár, a gyermek három éves koráig fizetés nélküli szabadságot lehet igényelni. Az előbbi időszakra - amennyiben rendelkezel a szükséges biztosítási idővel – CSED (Csecsemőgondozási díj), az utóbbiakra pedig, GYED (Gyermekgondozási díj) jár a gyermeked két éves koráig, majd GYES (Gyermekgondozási segély) az utolsó évre.

CSED

A TGYÁS (terhességi-gyermekágyi segély) elnevezése 2015. január 1-jétől CSED-re (csecsemőgondozási díj) módosult. Ez a gyermek születéséhez kapcsolódóan kieső jövedelem pótlását szolgálja.
Jogosult rá a szülő anya, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és 

  • a biztosítás tartama alatt szül, vagy 
  • a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy    
  • a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül szül.

A csecsemőgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe az alábbi időtartamokat is be kell számítani:

  • a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj folyósításának idejét - kivéve az ún. diplomás gyedet 
  • a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,
  • a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.

Jó tudni, hogy 

  • a jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie,
  • nem jár a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a teljes keresetedet megkapod, és
  • ha bármilyen jogviszonyban (kivéve nevelőszülői jogviszony) – keresőtevékenységet folytatsz, akkor sem jár.

Mértéke a naptári napi (bruttó) jövedelem 70 %-a, amiből csak személyi jövedelemadó-előleg kerül levonásra, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell fizetni.

GYED

Gyermekgondozási díjra jogosultsághoz a szülést megelőző két éven belül minimum 365 nap biztosítási idő szükséges, amelynek azonban nem kell folyamatosnak lennie.
Fontos változás, hogy 2016. január 1-től a gyermekgondozási díj mellett időkorlátozás nélkül (diplomás gyed folyósítása mellett, az ellátás folyósításának 169. napjától) lehet kereső tevékenységet folytatni.

Az általános szabályok szerint megállapított GYED időtartama: 

  • 2016. január 1. előtti jogosulttá válás esetén legkorábban a CSED, illetőleg az annak megfelelő 168 nap lejártát követő naptól a szülést (a szülőanyától eltérő más jogosult által igénybe vett gyed esetén a jogosultság kezdetét) megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. 
  • 2015. december 31. utáni jogosulttá válás esetén pedig legkorábban a CSED, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.
  • 2013. december 31-ét követően született ikergyermekek esetén a fentiek szerint megállapított időtartam lejártát követően további egy év.
  • Az úgynevezett „diplomás gyed” a gyermek születésének napjától a gyermek 1 éves koráig jár.

Mértéke a figyelembe vehető (bruttó) jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka, de a maximálisan megállapítható bruttó összeg havonta legfeljebb a mindenkori bruttó minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. A felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes bruttó minimálbér 70 %-a, a mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes bruttó garantált bérminimum 70 %-a.   Ebből a személyi jövedelemadó-előleg, a biztosítottat terhelő nyugdíjjárulék (magánnyugdíjpénztári tag esetén a magánnyugdíjpénztári tagdíj) kerül levonásra.

GYES

A gyermekgondozási segély (GYES) Magyarországon a családtámogatási rendszer keretein belül alanyi jogon, havi rendszerességgel járó támogatás a gyermek 3. életévének betöltéséig.
Havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. Az ellátás időtartama szolgálati időnek minősül.

Blaskó Anna
Hr- és munkaügyi szakértő, közgazdász-szociológus
 
Habár életed gyökerestül megváltozik a gyerek születése után, pláne, ha az első babával vagy otthon, de előbb-utóbb véget ér ez az időszak és újra dolgozó nő leszel. Kivéve, ha azon szerencsések (?) közé tartozol, akinek nem kell dolgoznia már soha többé…

Neked ajánljuk!

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?
Ugrás az oldal tetejére