Jelenlegi hely

Cukkinis lecsó - egyre népszerűbb változat

Cukkinis lecsó: nálunk is egyre kedveltebb lett. Közrejátszik ebben az is, hogy mostanában nagyon sok cukkini terem a kiskertekben, a lecsóba is jut belőle.

Cukkinis lecsó készítése

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg zöldpaprika (tisztítva 0,6 kg)
  • 0,5 kg cukkini (2 db kicsi)
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál bazsalikom
  • 10 dkg szalonna (vagy 1 evőkanál sertészsír)
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 db csípős paprika (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 teáskanál só

Megjegyzések:

  • A hozzávalók arányát nem kell szigorúan betartani – nem is lehet, hiszen inkább darabra válogatjuk össze a lecsónak valót.
  • A klasszikus arány a 3:2:1 (3 rész zöldpaprika, 2 rész paradicsom, 1 rész hagyma), de ettől ízlés szerint el lehet térni, hiszen van, aki több paprikával, van, aki több paradicsommal szereti. Szóval: ahány ház, annyi szokás. A cukkini mennyiségét is lehet tetszőlegesre választani.
  • Ha nincs zöldfűszer, használj szárítottat.
  • A lecsót gazdagíthatod karikára vágott kolbásszal, debrecenivel, virslivel.

Előkészítés

  • A zöldpaprikát, paradicsomot és cukkinit, zöldfűszereket megmosod.
  • A zöldpaprika csumáját eltávolítod, karikákra vágod.
  • A paradicsomot karikákra vágod. (Ha kényes vagy rá, a szeletelés előtt mártsd egy-két percre forró vízbe és húzd le a héját.)
  • A cukkinit – ha már öregebb – meghámozod és kockákra vágod. (A zsenge cukkini héját nem kell eltávolítani, mert még színesíti is az ételt.)
  • A hagymát megtisztítod, félbe, majd félkarikákra vágod.
  • A szalonnát kockákra vágod.A zöldfűszereket felaprítod.


A cukkinis lecsó elkészítése

  • A szalonnát egy nagyobb lábasban kiolvasztod.

  • Megpárolod rajta a hagymát.

  • Ráteszed a piros fűszerpaprikát, összekevered, majd beleteszed a paradicsom harmad részét, hogy engedjen egy kis levet.

  • Ráteszed a karikákra vágott zöldpaprikát és csípős paprikát is. Lefeded és fedő alatt párolod 10 percig, hogy egy kicsit puhuljon (nehezebben fő meg, mint a paradicsom és a cukkini).

  • Hozzáadod a cukkinit és paradicsomot. Megsózod.

  • Összekevered.

  • Addig párolod (most már fedő nélkül), míg minden puha lesz). Ez hozzávetőlegesen negyed óra, de függ a zöldségek fajtájától, állapotától.
  • Ha gazdagítani szeretnéd, a karikára vágott húskészítményt a főzés vége előtt 5 perccel add az ételhez – a felaprított zöld fűszerekkel együtt.
  • Amikor minden megfelelően puha, a cukkinis lecsó elkészült.

Tálalás

Egy szelet friss kenyérrel tálalhatod – és lehet, hogy kanál kell hozzá, mert elég sok leve lesz.

 

Ha érdekel a lecsó eltevése és a cukkinis lecsó eltevése, az oldalamon találod.


Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére