Jelenlegi hely

Ingyenes látásvizsgálatok 300 helyen az országban október folyamán

Ingyenes látásellenőrzés, szaktanácsadás, nyereményjáték és szemüveg-ellenőrzés is jár októberben, a Látás hónapja alkalmából a megjelölt optikákban. Gondolnád, hogy a szemüveg mellett az étkezésünk vagy néhány szabály is segíthet a szemünk javulásában?

Ugye Te sosem veszel kész szemüveget a drogériákban?

Valóban nagyon csini keretek és 5 perc alatt megvan a vásárlás. De többt árt a szemnek, mint használ. Egy alapos szemészeti vizsgálat egyénre szabott, a szem görbülete, a szemtengely távolsága, a látás erőssége sok-sok megmérni, ellenőrizni való adatot ad, mely alapján készül el a szemüveg.

Ingyenes látásellenőrzéstől a szaktanácsadásig

Díjmentes szolgáltatásokkal, köztük ingyenes látásellenőrzéssel, szaktanácsadással és szemüveg-ellenőrzéssel vár országszerte 300 optika mindenkit október folyamán. Hagyományosan  a Magyar Látszerész Szövetség a szervezője a egészségmegőrzési tematikus hónapnak.

Ingyenes látásellenőrzés, szaktanácsadás és szemüveg-ellenőrzés jár annak egész októberben, aki betér azon 300 optika egyikébe mely részt vesz az Október a látás hónapja programban.

A kampányról nem csak annak weboldalán, de telefonos applikációval is tájékozódhatnak.

Ez megmutatja a legközelebb eső, részt vevő optikákat, térképes kereső, kuponok, emellett nyereményjátékban is részt lehet venni. 

A Magyar Látszerész Szövetség célja, hogy segítsék jobbá tenni a látást, és mindenki visszakaphassa "a maximális éles látás élményét"
Az éleslátás biztonság, szabadság, öröm, és minden korosztály számára, minden élethelyzetben elérhető – hirdetik.

Életünk megannyi pillanatához szükséges a látásellenőrzés: az autóvezetéshez, sportoláshoz, munkavégzés miatt. Emellett vannak az átlagnál jobban érintett korcsoportok is, ilyenek a gyerekek, akiknél rossz teljesítményt, állandó fejfájást, mozgáskoordinációs problémákat okozhat a látásromlás.

Negyvenéves kor felett pedig a szem, a szem izmai már magától öregszenek, ezért ebben a korban szintén rendkívül fontos a rendszeres szűrés - mondta korábban a szervezet elnöke.

A jó hír: a látásromlás megelőzhető!

A szakemberek által kifejlesztett 20-20-20-as szabály segít a problémák megelőzésében.

De mit jelent a 20-20-20-szabály?

A brit Fight for Sight szervezet javaslata alapján akármilyen képernyőt is nézne,

20 percenként 20 másodpercig nézzenek egy 20 lábnyira, azaz 6 méterre lévő tárgyat.

Felmérések igazolják hogy a világjárvány óta több időt töltünk a képernyő előtt és 38 százalékkal több embernek romlott a látása. A panaszok között jellemzően olvasási nehézségekről, fejfájásról, migrénről és gyenge éjszakai látásról számoltak be.

A látásvesztéses esetek több mint fele elkerülhető a korai felismeréssel és a megelőzési módszerekkel.

A rendszeres látásvizsgálat segítheti a gyakran tünet nélküli betegségek felismerését is.

Nemcsak a szemtorna, de az étkezés is segíthet

Jól összeállított, változatos étkezéssel sokat lehet tenni a látás védelmében, segíthetnek megelőzni az időskori látásromlást. Jónéhány élelmiszer létezik, melyből érdemes naponta keveset fogyasztani.

A szem védelmezői: antioxidánsok, ásványi anyagok, vitaminok

  • Kelbimbó, dió, spenót vagy lazac: remek forrásai az omega-3 zsírsavaknak >>> a látásromlás, így a makuladegeneráció megelőzésében komoly szerepet játszhatnak. 
  • kagyló, a marhahús és a bab: cinkforrás >>> mely nélkülözhetetlen ásványi anyag a melanin nevű pigment előállításához.
  • káposztafélék, a spenót és a tojássárgája: megtalálható bennük a lutein és a zeaxantin >>> megvédik a szemet a károsító szabad gyökökkel szemben.
  • magvak, például a mogyoró, a dió, a mandula és a fenyőmag: E-vitamin; citrusfélék, brokkoli és eper: C-vitamin >>> immunrendszer erősítők, segítenek az időskori szembetegségek megelőzésében, a hályog és a makuladegeneráció kivédésében.

  • tojás a szem szupermenje: a karotinoidok mellett gazdag C-, D- és E-vitaminban, valamint cinkben és omega-3 zsírsavban is. 
  • répa: béta-karotinban gazdag, amiből A-vitamint állít elő a szervezetünk >>> az éles látáshoz különösen fontos. 
  • édesburgonya remek alternatívája lehet a diétázóknak: a legtöbb béta-karotint a héjával együtt elkészítve tartalmazza. 

Mivel ennyi mindent nem lehet egyszerre bevinni, így néhány alapanyagot kapszula formájában is bevihetünk, orvosi konzultáció mellett szedhetünk D-vitamint vagy luteint.

ADL - Debrecenimami

Fotók: Pexels; listakép: Pexels / Gustavo Fring

Neked ajánljuk!

Ingyenes látásvizsgálatok 300 helyen az országban október folyamán

Ingyenes látásvizsgálatok 300 helyen az országban október folyamán

Ingyenes látásellenőrzés, szaktanácsadás, nyereményjáték és szemüveg-ellenőrzés is jár októberben, a Látás hónapja alkalmából a megjelölt optikákban. Gondolnád, hogy a szemüveg mellett az étkezésünk vagy néhány szabály is segíthet a szemünk javulásában?
Új Rumini kötetek- nem csak rajongóknak!

Rumini sokak kedvence: mutatjuk a sorozat részeit!

Nem kérdés, hogy a nagyovis és kisiskolás korosztály körében az egyik legnépszerűbb olvasnivaló a Rumini. Van, aki már önállóan olvassa, van, aki esti meseként hallgatja a tengerész egér izgalmas kalandjait. Sőt van, aki így is, úgy is! :) 
Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Ki mondta, hogy az ősz unalmas legyen?

Az ősz számos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek számára izgalmassá és élvezetessé tegyük ezt az évszakot. Összegyűjtöttem néhány ötletet, amelyek segítenek felfedezni az ősz szépségeit és kihasználni az évszak sajátosságait a családi élmények során.
Ugrás az oldal tetejére