Jelenlegi hely

Eper minden mennyiségben? Egyél bátran!

Az eperszezon kellős közepén vagyunk, és bár ezt az illatos, zamatos finomságot magában is lehet fogyasztani, – esetleg porcukorral meghintve, vagy tejszínhabbal, na jó, netán csokiba mártogatva… – szeretünk új epres recepteket kipróbálni.

A kissé már unalmas epertortán túl is van élet, erről győzött meg Lengyel Ákos a Mirage Étterem és Kávézó séfje, amikor az Epernapon megosztotta velünk a paradicsomos szamóca-chutney receptjét. Ezt az egzotikus szószt ehetjük kenyérre halmozva, de mártogathatunk bele sajtkockákat, sőt, sült húsoknak is kiváló kísérője.

Paradicsomos szamóca-chutney

50 dkg hámozott paradicsom, 1 kg szamóca, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg cukor, 1 dl méz, csipet só, korianderzöld, curry (por, vagy krém), 3 cl balzsamecet, 5 cl olívaolaj

Desszertként szamócás creme brulee-t készítés rejtelmeibe avatta be a jelenlévőket. Ezt a finomságot még különlegesebbé teszi, hogy a tűzsárkány nevű szerkezet segítségével magunk készíthetjük el a karamellmintázatot.

Szamócás creme brulee

5 dl tejszín, 50 dkg szamóca, 12 tojás sárgája, 6 tojás fehérje, 20 dkg vaníliás cukor, 40 dkg cukor+valamennyi a tetejére

Ki tudna ellenállni ezeknek a finomságoknak? Csak az, aki tudja magáról, hogy hisztamin- vagy fruktóz-intoleranciában szenved.

Ételintolerancia?! Miről is van szó?

Ha valaki szénanáthaszerű tünetektől szenved, folyik az orra, viszket a szeme, test-szerte kiütései vannak, fáj a feje, émelyeg, akkor bizony gyanakodhat arra, hogy érzékeny valamilyen élelmiszerre.

A háziorvos ilyenkor allergiára gyanakszik, allergiateszteket végeztet el, diétát javasol, hisztamin elleni gyógyszert ír fel – de ettől a probléma még megmarad… Ha csak a tüneteket csökkentik és nem a kiváltó okot szüntetik meg, a tünetek is visszatérhetnek. Ezek pedig, pl. a rendszeresen visszatérő migrén súlyos életminőség-romlást okoznak – magyarázta Szatmári Erika dietetikus.

Fő ételérzékenységek

A jól ismert glutén- és tejcukor-érzékenység mellett a hisztamin- és gyümölcscukor-érzékenység is nagyon sok mindenkit érint.

Allergia vagy ételintolerancia?

Az allergia által kiváltott tünetek rögtön megjelennek és függetlenek a bevitt étel-ital mennyiségétől, vagyis az eperallergiásoknál a tünetek egy szem eper elfogyasztása után azonnal jelentkeznek. Aki ételintoleranciában szenved, órákkal később fedezi fel a tüneteket, és a bevitt mennyiséggel lesz arányos a tünetek súlyossága.

Csak az eper a bűnös?

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz hisztamint, akárcsak a paradicsom, a padlizsán, a kivi, spenót vagy az ananász, de pl. a pizza is egy valóságos hisztaminbomba. Vannak olyan élelmiszerek, mint a csokoládé, amik pedig a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben.

A tárolással szaporodik a hisztamin az élelmiszerekben, így a hosszan érlelt élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, de a szalámik, a sajtok, a kolbászok, a borok is nagy mennyiségű hisztamint tartalmaznak. Olyan élelmiszereknél is gyanakodnunk kell, amelyeket veszélytelennek gondolnánk.

A korábban Észak-Olaszországban dolgozó Balaicza Erika doktornő mesélte, hogy bármilyen szomorú, de lehet, hogy egy frissnek, egészségesnek hitt almát a piacra kerülése előtt egy dél-tiroli gyümölcskertészetben agyonkezeltek vegyszerrel, majd egy évig gázzal tartósított kamrában tartottak – így a hisztamin is felszaporodott benne.

Mitől alakul ki a hisztamin-intolerancia?

Gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók mellékhatásaként alakulhat ki. Nem csak a DAO-enzim hiánya vagy csökkenése a jele a hisztamin-intoleranciának, hanem a lyukas bél szindróma is. Ez az ijesztő nevű jelenség akkor alakul ki, ha pl. vírus- vagy baktériumfertőzéstől megbetegszik a bél nyálkahártyája is, és nem tudja már természetes szűrő feladatát ellátni, hanem átengedi a hisztamin biogénaminokat. 

És a gyümölcscukor?

A gyümölcscukor-érzékenység oka a felszívódását segítő szállító fehérje hiánya. Minden gyümölcsben van gyümölcscukor, nagyon sok zöldségben is, és mivel közkedvelt ízesítő a joghurtok, finomságok is tartalmaznak gyümölcscukrot.

Van megoldás

Természetesen a diéta lehet megoldás, de van más lehetőség is. Hisztamin intoleráns betegek orvosi vizsgálatok során véletlenül felfedezték a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felelős. Ezt, akárcsak a gyümölcscukor lebontásáért felelős xilóz-izomeráz-enzimet pótolni is lehet.

Mi a másnaposság oka?

A másnaposság kialakulásában is a hisztamin a ludas! A bornak magas hisztamin-tartalma, az alkohol pedig gátolja a szervezetben a DAO-enzim működését. A másnaposság hisztamin-reakció, ami abból adódik össze, hogy a magas hisztamin tartalmat nem tudja lebontani a szervezet, mert az alkohol gátolja az enzim működését.

A témáról a www.etelerzekenyseg.hu oldalon további információkat találsz.

Forrás: http://noszemely.blog.hu/

Neked ajánljuk!

11 dolog, amire az utazás tanított

12 dolog, amire az utazás tanított

Szélesebb látókör, inspiráció, problémamegoldás, mélyülő önismeret, újabb nézőpontok… Minden utazás tanít valamit.
Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

Bátor ötletek Karácsonyi pulcsikhoz

A legtöbb anyuka jól tudja: kevés az idő, mégis szeretnénk csinosan, kényelmesen és egyedien öltöztetni magunkat és a családot. Sokunknak fontos a fenntarthatóság is, ezért a kinőtt vagy megunt ruhák átalakítása, javítása és újravarrása sokkal vonzóbb, mint a kidobás. És hát valljuk be… egy kis kreatív varrással tényleg pillanatok alatt csodát lehet tenni.
Készítsetek karácsonyi angyalokat!

Készítsetek karácsonyi angyalokat!

A karácsonyi angyalok évről évre visszatérő, gyönyörű szimbólumai az ünnepnek.
Gondolatok elvitelre – A lelki rugalmasság fejleszthető!

Gondolatok elvitelre – A lelki rugalmasság fejleszthető!

Hogyan építhetjük saját rezilienciánkat? Milyen eszközeink vannak? Mit jelent a perspektivikus látásmód? A pszichológus 9 tanácsa a mindennapok küzdelmeihez, hogy ne csak túléljünk, hanem valóban meg is éljük az életet. Könyvajánlónk:
Ugrás az oldal tetejére