Jelenlegi hely

Beporzók napja országosan és a határon túl

Idén is a Múzeumok összefogásának köszönhetjük hogy magyar és határon túli összefogással nagyszabású és izgalmas eseménnyé nőtt a Beporzók napja.

Alig pár éve, 2018-ban volt az első Beporzók napja, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a március 10-i jeles nap.

Miért különleges a Beporzók napja?

A mérsékelt égövben - a Méhek napjával ellenben - nem csak a háziméhre, a méhalkatúakra koncentrál, hanem minden beporzó szervezetre, hazánkban elsősorban rovarokra. A világon azonban sok madár és denevér által megporzott virág, illetve növény létezik, őrájuk is kiterjed a figyelem. Ezeknek is szerepe van abban, hogy Magyarországon trópusi dísznövények, déligyümölcsök, egzotikus fűszerek kaphatók. Általánosságban a termesztett növények kétharmadát, élelmiszereink egyharmadát köszönhetjük nekik.

Ha még részetesebben szeretnél tájékozódni, a kezdeményezés honlapját ITT és Facebook-oldalát ITT találod.

Gondoljunk bele, mi minden hiányozna az asztalunkról, ha ők nem lennének... A Magyar Múzeumok Online országos, sőt Kárpát-medencei mozgalommá emeli a kampányt. Ez a fontos ökológiai problámakör országhatárokon át ível, így a múzeumok, oktatási intézmények, közgyűjtemények társadalmi, fentarthatóságért kiálló szerepvállalását feszegeti.

Jelenleg 39 intézmény programja vár az érdeklődőkre

Online foglalkozások, beszélgetések, kiállítások, előadások gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Néhány példa, hogy milyen programok várnak a virtuális látogatókra.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum 2021. március 10-én, szerdán

Kézműves foglalkozásokra hívja a gyerekeket, hiszen rövid videók segítségével bárki készíthet színes virágokat, beporzó lepkéket, illetve hulladék anyagokból rovarszállót.

A Göcseji Falumúzeumban rovarhotelt készítenek a kollégák, és videón figyelemmel kísérhetik az érdeklődők a munkafolyamatokat. A fából készült, természetes anyagok felhasználásával létrehozott és hosszú távra kihelyezett rovarszálló lakóit és azok tevékenységét egész évben figyelemmel kísérhetik a gyerekek.
A Qulto Education oktató programon keresztül 15-20 perces foglalkozásokkal készülnek más-más korosztályok számára.

A Gödöllői Királyi Kastély az egész hetet a témának szenteli: 2021. március 6. (szombat) - 12. (péntek)

Tervezett online programjaik között találunk kisfilmek a beporzásról, a méhek világáról az Erzsébet Királyné Mézlovagrend jóvoltából; online játékokat a rovarokhoz ill. virágokhoz kapcsolódóan a kastély belső tereiben található motívumok és ábrázolások felhasználásával; letölthető sétalapot családok számára egy felfedező jellegű kastélyparki sétához. És természetesen Erzsébet királyné sem maradhat ki, most a méhekhez való viszonyáról olvashatunk-hallhatunk.

A miskolci Herman Ottó Múzeum márciusban „Beporzók havát” szervez.

Összmúzeumi, lehetőleg minél több tárunkat és osztályunkat bevonó egész havi tematikát tervezünk, melyben a beporzók világát a lehető legszínesebben igyekszünk bemutatni: régészeti, néprajzi, történeti, képzőművészeti szempontból, no és persze a múzeumpedagógia eszközeivel is. Március hónapban érdemes gyakran ellátogatni a hermuz.hu/ oldalra, illetve múzeumunk Facebook oldalára, mert folyamatosan kerülnek majd fel az izgalmasabbnál izgalmasabb tartalmak!

A debreceni Déri Múzeum ebben az évben egy egész héten át foglalkozik a témával.
A Beporzók hetén rengeteg izgalmas anyagot, bejegyzéseket, játékokat találtok Facebook oldalukon ITT. Nagyon ötletes rajzokkal hívják fel a figyelmet a beporzást végző rovarok fontosságára múzeumpedagógiai programjukban.
 

Az összes programot részletesen ITT találod.

ADL - Debrecenimami

Forrás: wikipedia.org/wiki/Beporzók_napja; magyarmuzeumok.hu; derimuzeum.hu

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére