Jelenlegi hely

A tüchtig háziasszony lekvárt főz és szörpöt készít...

Imádom a frissen készült lekvárok színét és a nyári magazinokban megjelenő ínycsiklandó finomságokat megörökítő képeket, amelyek láttán késztetést érzek, hogy rögtön én is tökéletes háziasszonnyá váljak.

Maradék életemben pedig bűbáj köténykével a derekamon csakis lekvár- és szörpkészítéssel foglalkozzak. Ellenben nagyon bosszantónak tudom találni, hogy a magazinkészítők június végén eperlekvár recepteket tesznek az ingyenes mellékletekbe… valószínűleg még sosem próbáltak epret szerezni a nyár közepén.

Mostani gyűjteményünkben olyan alapanyagokat igénylő recepteket válogattunk össze, melyek beszerzésére most még időben fel tudtok készülni.

Levendulaszirup

Még van idő levendulából készíteni valami finomságot, és elraktározni csodás illatából valamit az őszre. Mikor rácsorgatom ezt a szirupot egy kis vanília fagyira, olyan mintha egy levendulafelhőbe kanalaznék bele. De ezt a receptet akár télen is használhatjuk, karácsonyi ajándékot készítve, mert száraz levendulavirágból is kivitelezhető. És hogy mire használhatjuk? Ízesíthetjük, díszíthetjük vele a fagylaltkelyheket, sütemények vagy poharas desszertek krémjéhez tehetjük, de a gyümölcssalátánkat is megbolondíthatjuk vele.

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 1 kg cukor
  • 30 g száraz levendulavirág vagy 40 g friss virág (de mindegyik szár nélkül)
  • 1-2 citrom leve
  • 1 mk citromsav (hogy ne sötétedjen be)

A vizet és a cukrot forraljuk fel, majd tegyük bele a virágot. Forraljuk pár percig nagyon lassú lángon, öntsük bele a citromlevet, majd hagyjuk állni 2-3 órát. (Hosszabb ideig is lehet áztatni, de ilyenkor megkeseredhet.)

Aztán szűrjük le. A szűrést érdemes két fázisban végezni: egy sűrűbb szűrőn először a nagyját, majd egy nagyon finom szűrőn (vagy pl. textilpelenkán) második alkalommal. Szűrés után forraljuk fel újra. Öntsük sterilizált üvegekbe, dugózzuk le.

Fél évig jól eláll, hűtőben tovább is.

Csokoládés meggy lekvár

Kinézete kicsit bizarr, a csokoládé eltompítja a meggy csillogó, rubintos színét, de az íze bőségesen kárpótolja az érzékeket.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg meggy (magozva)
  • 1 csomag Koronás 3:1 befőzőcukor
  • 4 cl Stroh 40' rum
  • 15 dkg 60%-os étcsokoládé

Egy nagyobb edényben, lassan, kevergetve kezdjük el melegíteni a kimagozott meggyet. Főzzük a gyümölcsöt lágyra, majd adjuk hozzá a befőzőcukrot és a rumot. Ezután főzzük még tíz percet a lekvárt. Keverjük a felkockázott csokoládét a lekvárban. Töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le. Fordítsuk fejjel lefelé pár percre. Majd csomagoljuk újságpapírba, takargassuk jól be, hogy szép lassan, száraz dunsztban hűljön ki.

Feketeribizli lekvár

A feketeribizli kicsit elhanyagolt növény a trendi női lapok befőző-hasábjain. Ízének karakteressége miatt megosztó. A Kárpát-medence jellegzetes növénye, védett, kizárólag a termesztett állományokat hasznosítják. Leginkább gyümölcséért termesztik, bár levele, magjának olaja is nagyon jótékony hatású.

Természetes antioxidáns – azaz, ha sokat eszünk belőle, lassabban öregszünk. C-vitamin tartalma meghaladja a csipkebogyóét. Forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló, ugyanis a C-vitamin stabilitása kiváló (az aszkorbinoxidáz enzim hiánya miatt).

Hozzávalók:

  • 1,2 kg gyümölcs
  • 60 dkg cukor
  • 1 tasak dzsemfixáló 2:1
  • 1 citrom leve
  • 1 rúd vanília

A vanília belsejét kikaparjuk, apró darabokra vágjuk, és pár evőkanálnyi vízben felforraljuk, hagyjuk pihenni. A tisztított gyümölcsöt a cukorral együtt felforraljuk, hozzákeverjük a citromlevet, majd a vanília eszenciát, pár percet főzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

ADL - Debrecenimami

Forrás: akolcsonkapotthaz.blogspot.hu; kép: debrecen.imami.hu

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére