Jelenlegi hely

Fánkok a farsangi mulatságra

A vízkereszttől nagyböjtig tartó, vidámsághozó-télűző ünnepünk a farsang, melynek elengedhetetlen kelléke a farsangi fánk. A fánkok készítése jó mulatság, még a kicsik is könnyedén tudnak benne segíteni.

Bátran hagyjuk őket segíteni, imádják lyukasztani a közepét és a csörögét is formázni, a kisült finomságok közül az övék biztos jó kedvre derít mindenkit!

Farsangi vagy szalagos fánk

Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg szobahőmérsékletű liszt
  • 1 csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál rum
  • 4 ek cukor
  • 5 tojássárgája
  • 7 dkg vaj olvasztva, visszahűtve
  • tetszés szerint zsiradé, zsír vagy olaj a sütéshez
  • igény szerint porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

1. Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. Azt tudni kell, hogy 36 fok az ideális hőmérséklete a tejnek és még jobb lesz a tészta, ha az élesztőbe pár perc habosodás után szórunk bele egy kis lisztet, és az ujjunkkal kicsit összekeverjük, majd tovább kelesztjük. Így kb. 15 perc alatt készen is van az élesztőnk, ez egy fontos része az igazán jó szalagos fánknak.

2. A fánknál a folyékony alapanyagokkal kezdünk: a dagasztótálba beletesszük a felfutott élesztőt, olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a rumot, jól összekeverjük. A rumot a szerepe miatt fontos beletenni: a tészta sütés közben nem szív fel annyi zsiradékot. Anyukák, nem kell aggódni, az alkoholtartalom kisül belőle.

3. Beleöntjük a lisztet, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, sót, a többi langyos tejet felváltva a langyos vajjal.

4. Összegyúrjuk az egészet egy lágy tésztává, majd jól kidagasztjuk, bebugyolálva duplájára kelesztjük.

5. Deszkára kiborítjuk, kicsit ellapogatjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és még így is kelesztjük kb. fél órát.

6. Az olajat felforrósítjuk, a fánkokat felfordítjuk, alul az ujjunkkal lyukat nyomunk bele, és úgy sütjük. Először letakart edényben, majd levesszük a fedőt, és megfordítjuk a fánkokat. Vigyázzunk, ne hirtelen süssük, mert a közepe nem sül át! A kiszedő tányérra mindig tegyünk papírszalvétát, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. A végén porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.

Tipp: a szép szalagos azaz a jól kelesztett fánk lényege az állandó hőmérséklet. Egy meleg konyhában fánkkészítés közben ne nyissunk ablakot, mert összeesnek a szépen megkelt, sütésre váró fánkjaink!

A másik elengedhetetlen farsangi recept a forgácsfánk, avagy a csörögefánk. Millió recept kering az interneten, krumplisan, nagymamám módra... itt egy általános recept, melyet formálj nyugodtan a magad módján! Ez a fánkfajta is ismert más országokban, olaszul pl. pletykának, hazugságnak hívják.

Csörögefánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg puha margarin
  • 2ek tejföl
  • 2 evőkanál rum

A sütéshez:

  • olaj
  • A tetejére: tetszés szerint porcukor, baracklekvár, reszelt citromhéj

A jó csöröge ropog és morzsállik!

Elkészítés:

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, az olvasztott margarint a liszthez adjuk. Beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot, a rumot, citromhéjat és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

2. Majd kb. 3 mm vastagságú téglalapformára nyújtjuk, természetesen picit lisztezzük meg a deszkát, hogy ne ragadjon oda a nyújtás közben, és derelyeszaggatóval  kb. 8x5 cm-es téglalapokra vágjuk. Egy-egy lapot aztán hosszában bemetszünk és a résen alulról befordítjuk a téglalap mindkét rövidebb oldalát. Így kapjuk meg a hagyományos csörögefánkformát.

3. Forró olajban arany barnára sütjük, papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. A végén pedig porcukorral és finom baracklekvárral ízesítjük.

Itt találsz egy hasznos videót a csörögefánk készítéséhez.

Jó étvágyat, élvezzétek a farsangolást!

 

Makai Mariann - Kecskemétimami

Képek: Pixabay; Wikipedia; Pexels/

Tima Miroshnichenko

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére